Publicitat

Sarrià-Sant Gervasi, el segon districte amb menys discriminacions registrades l’any 2020

Predominen les discriminacions per idees polítiques, per la llengua que es parla i pel fet de ser dona

Publicitat
Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia o Europa Press. Actualment, treballo com a redactora de política a ElNacional.cat. Però sobretot aprenc a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Societat

Carme Rocamora

El districte de Sarrià-Sant Gervasi ha estat el segon de la ciutat -per darrere de les Corts- que ha registrat menys casos de discriminació segons les dades recollides per l’Observatori de les Discriminacions de Barcelona. Així, l’any 2020 es van registrar 10 fets discriminatoris a Sarrià-Sant Gervasi, dos menys que l’any 2019.

Gràfic de les discriminacions per districtes © Observatori de les Discriminacions
Publicitat

El districte on més discriminacions s’han detectat és l’Eixample, amb 58 casos, seguit de molt a prop per Ciutat Vella, amb 56, seguits per Sants-Montjuïc (30) i Sant Martí (26). El que menys és Les Corts amb 8 casos, seguit per Sarrià-Sant Gervasi amb 10.

Publicitat

Pel que fa als motius de discriminació a Sarrià-Sant Gervasi, la majoria van ser per idees polítiques (7,7%), seguit de la llengua que es parla (7,5%), i en tercer lloc pel fet de ser dona (6,7%).

Motius de les discriminacions per districtes © Observatori de les Discriminacions

Sobre el lloc on s’han produït, les discriminacions en transports públics han estat especialment rellevants a Horta-Guinardó i Sant Martí, mentre que les que han tingut lloc a una discoteca (s’entén que durant els mesos previs a la pandèmia) predominen a Sarrià-Sant Gervasi i a les Corts.

L’informe de l’Observatori s’ha presentat aquest dimarts i ha estat realitzat per l’Ajuntament de Barcelona i entitats que treballen en defensa de drets, fent un recull quantitatiu i qualitatiu de les discriminacions ocorregudes a la ciutat. En total, durant l’any passat van recollir-se fins a 436 situacions de discriminació a la ciutat, una xifra que no il·lustra la totalitat de casos, ja que la infradenúncia persisteix com una problemàtica que invisibilitza moltes agressions a la ciutat. En qualsevol cas, la xifra de 436 casos significa un augment del 6% de les situacions recollides per l’Observatori respecte el 2019, un increment que s’explica també per l’augment del nombre d’entitats que hi participen, que han passat de 18 a 22.

Presentació de l’informe de l’Observatori a l’Ajuntament de Barcelona

Per discriminació s’entén qualsevol distinció, exclusió, restricció o preferència que es basa en qualsevol motiu irrellevant per al tema en qüestió, ja sigui la cultura, l’origen ètnic, l’orientació sexuals, el gènere o altres característiques. D’aquestes, el racisme i la xenofòbia són un any més en el conjunt de la ciutat els motius principals, amb un 34% dels casos, seguit de la LGTBI-fòbia, amb un 24% del total. En tots dos àmbits les proporcions es mantenen respecte l’any anterior. En menor mesura, els motius de discriminació que segueixen són la discapacitat (11%), la llengua (10%), la religió (7%), la salut (6%), el gènere, la ideologia i l’edat.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar