Dimarts 16, juliol 2024
28.1 C
Sant Gervasi
28.1 C
Sarrià
Publicitat

Sobre la conciliació en les Festes Majors

Publicat el 8.6.2018 9:00

Política de barri

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

Les Festes Majors dels barris són a tocar! Són dies bonics en què els carrers fan goig de plens que estan, però alhora s’ha d’anar amb cura de respectar el descans dels veïns. És en aquest punt on apareixen els conflictes d’interessos entre els veïns que volen temps d’esbarjo i els que no volen soroll als carrers. L’any passat, per exemple, el grup de joves Soundgervasi, que organitza activitats per a la Festa Major, va haver de cancel·lar concerts de nit per aquest motiu i el mateix a passat aquest any.
—On estan els límits?
—S’hauria de fer una excepció per la Festa Major i donar més permisos per realitzar activitats a la via pública?
—S’hauria de ser més o menys prohibitiu?

 

Publicitat

Jordi Martí
Les festes majors dels nostres barris són a tocar. I de nou, ens preparem per gaudir-les acompanyats de família, veïns i amics. Reivindiquem les festes majors, com a expressió cultural, social i veïnal i des del Grup Municipal Demòcrata – PDeCAT de Sarrià-Sant Gervasi volem fer un reconeixement a totes les persones i entitats que les fan possible, amb el seu esforç i compromís vers els altres i la comunitat. Dit això, cal conciliar els diferents drets existents: el de gaudir de la festa a l’espai públic i el del descans dels veïns. En aquest sentit, el govern del districte té el deure de fer possible l’exercici d’ambdós deures, gestionant l’oferta lúdica i musical i les condicions en què s’ha de concretar. És evident que els permisos i llicències, pel que fa a horaris per a determinats actes, han de ser proporcionals a la naturalesa de les festes populars. Però també cal ser exigent amb l’acompliment d’aquests horaris, per garantir uns barris i unes festes majors per a tothom.

Publicitat

Boris Valls
Les Festes Majors dels nostres barris representen un dels esdeveniments on grans, petits, veïns i visitants, gaudeixen de l’espai públic i de les activitats que les entitats dels barris i comerços ofereixen. La gran majoria respecten l’horari establert tenint en compte el descans dels veïns i unes normes mínimes de convivència. Els veïns denuncien que el problema esdevé amb l’organització de les anomenades “Festes Alternatives” organitzades per grups que només representen a un col·lectiu minoritari que té com a prioritat polititzar les festes majors dels barris. Les activitats programades dins les FM han de ser organitzades pels veïns i comerciants, han de representar a tots els veïns i no es poden convertir en actes de propaganda política. Cal recordar que alguns dels membres de SoundGervasi actualment “okupen” un immoble al Carrer Balmes i militen a partits polítics. Les FM han de ser un espai on els veïns gaudeixin de les activitats i s’ho passin d’allò més bé, sense cap símbol ni proclama que pugui espatllar la festa de tots.

Ivan Bello
Des del nostre grup municipal considerem que les festes de barri són més que unes activitats lúdiques, ja que representen una mostra de la seva identitat i ajuden als barris a mantenir la seva vitalitat, però alhora, creiem també que ha d’haver-hi un cert equilibri entre el dret dels veïns que volen esbarjo amb els que volen descansar. Per això apostem per regular, que no pas prohibir, l’activitat de les festes majors en horari nocturn establint convenis amb els organitzadors de les festes, on es fixin uns límits a l’hora de fer les activitats, com es fa per exemple a la Casa Orlandai, on hi ha uns límits temporals i qualitatius. Tanmateix, creiem que s’haurien de diversificar les activitats en el sentit que no es facin totes als mateixos espais, sinó que s’utilitzin llocs infrautilitzats, i d’aquesta manera evitar que no afectin els mateixos veïns.

Guillem Casals
Des d’Esquerra Republicana sempre hem defensat el valor que té la Festa Major. Són dies alegres, festius, de teixir complicitats entre teixit veïnal i associatiu. De fer barri. És per això que entenem que cal apoderar les comissions de festes i dotar-les de més eines de les que tenen, assumir les mancances que puguin tenir i que des de l’administració es facilitin les ajudes necessàries. Per tal de fer barri, és important entendre, també, l’ús que es dóna a l’espai públic. I, precisament pel fet de ser públic, és en ell on s’hi ha de poder trobar l’equilibri entre les diferents necessitats veïnals sempre, però, assumint el bé col·lectiu. És, doncs, bàsic, entendre que hi ha determinats dies a l’any que la Festa Major arriba als nostres carrers i que cal una certa flexibilitat per tal que aquesta sigui el més atractiva possible. És important, per tant, que la pluralitat en la programació permeti activitats per a tothom.

Joan Manel del Llano
En primer lloc expressem la nostra satisfacció perquè el districte tingui tantes entitats actives capaces d’organitzar festes majors amb programes ben variats, i les encoratgem a continuar amb aquesta empenta. És important que les activitats de les festes majors no siguin predominantment sorolloses durant les nits, sobretot en laborables, però també entenem que bona part de la tradició de les festes són els balls i concerts nocturns. Les entitats que les organitzen han de promoure-les i mirar de fer programes atractius, però també cal que tinguin en compte el veïnat; som partidaris que, conjuntament amb el personal tècnic del districte, bon coneixedor de les festes i els seus espais, arribin als acords oportuns per minimitzar les molèsties. Creiem fermament que, a més de les activitats nocturnes, és molt important fer una programació àmplia diürna, on puguin participar les famílies i la gent gran, perquè sentin que se’ls té en compte i perquè la festa sigui ben variada i per a tothom.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.