Divendres 21, juny 2024
19.3 C
Sant Gervasi
19.2 C
Sarrià
Publicitat

Sobre la vaga del 8 de març

Publicat el 7.3.2018 12:00

Política de barri

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

Publicitat

Per primer cop en la història de l’estat espanyol el pròxim 8 de març hi ha convocada una vaga legal per reclamar la igualtat real d’oportunitats i drets entre homes i dones. La convocatòria parteix de centenars d’organitzacions estatals, autonòmiques i locals que conformen el moviment feminista a Espanya. No tots els sindicats faran una parada durant tota la jornada, per exemple CCOO i UGT criden a aturades en franges horàries concretes. La intenció de la vaga rau en evidenciar que sense el treball femení no funciona res. Aquest és el missatge de les organitzadores: “Si nosaltres parem, es para el món.” Fareu vaga el 8 de març? Per què sí? Per què no? Com viureu la jornada

Publicitat

 

Boris Valls

“Ens convoquem totes per infringir els privilegis d’una societat patriarcal, capitalista, racista i heteronormativa”. Proclames com aquesta són les que encapçalen la manifestació del dia 8 de març. Personalment no donaré suport a la vaga atès l’ús partidista i la important càrrega ideològica d’aquesta. Sincerament considero que ara és temps de reconèixer el paper de la dona en la nostra societat i de lluitar per aconseguir el compromís de tothom per eliminar aquelles barreres que lamentablement encara ens trobem per aconseguir una igualtat real entre dones i homes. El dia 8 de març és un dia per celebrar tot allò que hem aconseguit entre tots i demostrar el ferm compromís per continuar treballant per trencar totes aquelles barreres que impedeixen assolir una igualtat real. La principal qüestió no és demostrar que sense les dones res no funciona, sinó que sense el compromís de tots res no funciona ni funcionarà.


Montse Cantín

L’escletxa salarial entre homes i dones és encara real a la nostra societat. Els homes cobren més que les dones en tots els trams d’edat i és un fet actual que hi ha menys dones en les tasques que demanen major nivell de qualificació: els homes guanyen 6.567,5€/any més que les dones, la bretxa salarial  catalana és del 23,9%. Són fonamentals la denúncia i la sensibilització, però també promoure iniciatives legislatives al congrés: el PDeCAT ho ha fet en matèria laboral, en els convenis col·lectius. També  cal abordar les mesures de transparència salarial a les empreses, augmentar el salari mínim interprofessional i les pensions i  l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat. Pel que fa a la vaga del 8 de març, coincidint amb els arguments, crec que com a representant política he de fer polítiques que vagin en aquesta direcció i és per això que el dia 8 estaré a disposició de les iniciatives que per aquesta qüestió fonamental  es fan al districte.

Ivan Bello

A Ciutadans treballem dia a dia per avançar cap a la igualtat entre dones i homes. El nostre compromís és ferm i considerem que l’instrument idoni per aconseguir-la és el nostre treball en les institucions, que és el lloc idoni per a això. Per tant, respectant al màxim aquesta convocatòria de vaga i el dret a exercir-la, creiem que no és el camí més adequat. A més, pensem que és contraproduent barrejar les reivindicacions feministes amb altres disputes ideològiques com la lluita contra el capitalisme o l’independentisme. El feminisme ha de ser plural i obert a totes les dones per no excloure a ningú en una lluita que ens afecta a tots, i en conseqüència, ningú pot repartir carnets de feminista ni patrimonialitzar les reivindicacions. Per tot això, la nostra formació s’abstindrà i seguirà treballant des de les institucions per seguir millorant la situació actual, i perquè qualsevol persona tingui les mateixes aspiracions, oportunitats i salari independentment del sexe que tingui.

 

Joan Manel del Llano

Algú pot pensar que darrerament les dones han assolit molts drets legítims històricament reivindicats i que el feminisme és innecessari. Però avui massa evidències encara ens recorden que som lluny d’una societat justa, respectuosa, igualitària i lliure de violència, i, de fet, cada dia acaba sent 8 de març. El feminisme, doncs, és indispensable per superar la xacra de la violència sistemàtica vers les dones, la bretxa salarial, la càrrega en solitari de les cures, etc., i avançar cap a una societat de i per a les persones, on cap se senti exclosa. Des del govern de Barcelona, donarem tot el suport a la vaga, facilitarem que qui la vulgui fer pugui fer-la sense problemes i aquell dia no es faran actes públics per no interferir-hi, però es garantiran els serveis mínims durant les dues aturades convocades  per UGT i CCOO. Així mateix, farem una crida a concentrar-se davant dels ajuntaments de ciutat i dels districtes a les 12 h.

Guillem Casals

Des d’Esquerra Republicana entenem que aquesta és una vaga de 24h. Una vaga general, per tant laboral, de consum, estudiantil, de cures. És imprescindible aturar-ho tot, més enllà de si convoquen o no un sindicat laboral o altre. Cal que acabem d’una vegada per totes amb aquesta societat desigual que només en néixer ja ens condiciona. A escala personal, sí, faré vaga. Sent conscient que, només pel fet de néixer home, formo part del grup opressor ho vulgui o no. És per això que dijous faré vaga estudiantil i laboral, tenint present que allà on siguin necessàries tasques de cura o domèstiques assumiré jo aquest rol, no buscant el protagonisme per davant de les dones en les zones compartides. Cal que seguim treballant amb la consciència que cada dia és 8 de març i que ens queda un llarg camí per fer que, de ben segur, farem de la mà. ​

 

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.