Dissabte 20, abril 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.6 C
Sarrià
Publicitat

Tanca de manera sobtada l’Escola Mary Ward: prop de 300 alumnes, sense plaça el curs vinent

L'escola argumenta que tanca perquè la Conselleria d'Educació els ha revocat el concert d'Infantil, mentre que els pares s'han ofert sense èxit a pagar més per evitar el tancament

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Carme Rocamora

La indignació, la impotència i la incertesa marquen avui a més de 200 famílies que porten els seus fills a l’escola Mary Ward de Sant Gervasi. Tot ha començat el dimecres al migdia quan, les famílies dels 290 alumnes inscrits i la resta que havien matriculat els seus per l’any vinent, han rebut una comunicació del centre. En el correu electrònic, al qual ha tingut accés El Jardí, se’ls convocava a una reunió urgent a les 19.30 h. En aquesta trobada, segons han explicat diverses famílies a aquest diari, el missatge ha estat clar i directe: el curs vinent l’escola tanca i, per tant, els prop de 300 alumnes hauran de buscar una alternativa quan només falta una setmana per acabar el curs escolar actual. En aquesta mateixa reunió, els han facilitat un document on els han indicat les places que hi ha lliures actualment a altres escoles de Sarrià-Sant Gervasi, i també els han assegurat que el Consorci d’Educació els dona un període extraordinari entre el 20 i el 30 de juny per fer la inscripció en aquests o altres centres. A hores d’ara, doncs, al voltant de 200 famílies no saben on cursaran estudis els seus fills el curs vinent.

Publicitat
Document que l’escola ha fet arribar a els pares sobre les places disponibles a altres escoles.

Ja a la mitjanit, hores després d’acabar-se la reunió, l’escola ha enviat un comunicat a les famílies oficialitzant per escrit la decisió. “Ha estat una decisió molt difícil i complexa per tot el que suposa de patiment per a vosaltres, pels treballadors i per la institució”, escriuen en el comunicat, on atribueixen la decisió al fet que el Departament d’Educació els ha tret el concert de tota la línia d’Infantil, mantenint però el model concertat a Primària i Secundària. “Malgrat tots els esforços fets per l’equip directiu i el personal per incrementar el nombre de matrícules, només hem tingut 8 sol·licituds a P3”, relaten, decisió que asseguren que els obliga a tancar per la falta d’inscripcions.

Publicitat

L’escola Mary Ward és una escola amb més de 80 anys d’assentament a Barcelona. La seva història es remunta a l’any 1939, quan va obrir les portes amb religioses que van fugir de l’Alemanya d’Adolf Hitler. Van obrir el centre al carrer Laforja amb el nom Escuela Santa Elisabeth. Va ser l’any 1948 quan la docència es va traslladar a l’actual centre situat al carrer Copèrnic, i l’any 2013 quan es va canviar el nom per Mary Ward. Durant tot aquest temps ha estat gestionat per les religioses de la Congregació de Jesús, però en fer-se grans i no tenir capacitat per continuar assumint la direcció del centre, l’any 2018 la titularitat passava a ser de la Fundació Narcís Jubany, una entitat creada per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya amb l’objectiu de donar continuïtat a escoles cristianes en què els titulars no poden mantenir l’exercici directe de la titularitat.

Les famílies proposen pagar més per evitar el tancament

Ha estat doncs la Fundació Narcís Jubany qui ha traslladat la notícia en la reunió de dimecres al vespre, en la qual han insistit que el motiu és la revocació del concert. En aquest punt de la reunió diverses famílies s’han mostrat disposades a pagar més (la quota actual de les línies concertades són uns 200 euros) per tal d’assumir els costos derivats de la revocació i així evitar el tancament, i mantenir així la comunitat entre els nens i les famílies que ha generat aquesta escola que només té una línia per curs, i fer-ho com a mínim durant un any, per tal que els pares tinguin més temps per poder escollir el proper centre escolar amb el marge que requereix una decisió d’aquestes característiques. Les mateixes famílies asseguren, però, que des del centre han rebutjat aquesta opció i han assegurat que la decisió de tancar és irreversible.

Durant la trobada, per part dels representants de la Fundació, van prendre la paraula un advocat, una comptable, i dues representants legals de la Fundació, mentre que la directora, asseguda entre el públic, no va prendre la paraula. Segons els pares, no s’ha explicat què passarà amb l’edifici a partir del mes de setembre, però les especulacions i preocupacions dels familiars són que aquest espai, que és propietat de la Congregació i no de la Fundació, pugui acabar-se convertint o bé en una extensió de la Clínica Plató, que està just al davant, o bé en algun projecte d’un promotor privat. Cap d’aquestes informacions està confirmada a hores d’ara.

La Fundació, en el punt de mira

S’acaben així, de manera sobtada, més de 80 anys d’aquesta escola a Sant Gervasi, que els pares dels alumnes asseguren que l’havien escollit per als seus fills perquè és una comunitat petita, com les que ja no en queden a Barcelona, amb no més de 300 alumnes, fet que els fa a tots “esdevenir família”. Prova d’això, insisteixen, és l’oferiment que han fet de pagar més quantitat de diners de la quota per mantenir la comunitat on els fills han fet vincles. En aquest sentit, manifesten decepció amb la Fundació que gestiona l’escola, de qui retreuen que en quatre anys de gestió, acabin tancant d’un dia per l’altra el centre. A més, sospiten que hi pugui haver interessos ocults. “Com, la falta d’inscripció en un curs, pot provocar el tancament d’una escola que també té Primària i Secundària?”, es pregunten.

El Consorci d’Educació fa oficial el tancament del centre

El dijous 16 de juny, el Consorci d’Educació de Barcelona ha emès un comunicat en què detalla la cronologia dels fets explicada pel Jardí. En la nota, assegura que es donarà preferència a l’escolarització d’aquests alumnes davant de la resta de sol·licituds que arribin durant el període d’estiu, que a data d’avui ja són un miler.

També s’especifica que hi ha previst un “operatiu específic” per tal de garantir l’escolarització de tot l’alumnat per al curs 2022-2023, i que més enllà del procés extraordinari d’escolarització concedit a aquestes famílies entre el 20 i el 30 de juny, el mateix dia 20 s’iniciarà un acompanyament virtual a les famílies.

A partir del dia 11 de juliol es comunicarà a les famílies el centre assignat mitjançant un SMS, i si alguna no obté plaça en cap de les opcions demanades, el Consorci d’Educació s’hi posarà en contacte per oferir-los noves alternatives, segons detalla l’escrit.

L’AMPA no descarta mobilitzar-se

En un comunicat emès per l’AMPA (Associació de Mares i Pares d’Alumnes) de l’escola s’exposa que s’està valorant l’opció de convocar una manifestació, i també que es vol convocar a totes les famílies a una nova reunió al centre, un cop la direccó respongui a la petició traslladada. Per últim, es manifesta la “preocupació” pels treballadors que es quedaran sense feina.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí