Notícies del barri
Jesús Mestre
Tsukuru és un projecte de creació artística compartida a partir de haikus de Francesc J. Vélez, les composicions per a piano d’Albert Oliveres, les fotografies de Raimon Bolíbar i un breu assaig de Julia Manzano. El projecte ha pres forma amb un llibre, del mateix nom, publicat per l’editorial Lleonard Muntaner que es va presentar el dia 23 de novembre a la sala d’actes de l’escola Súnion. Vélez és professor de filosofia de l’escola des de fa molts anys, i Oliveres ho és ara de música.
L’acte, una lectura-concert, va començar amb unes paraules de Vélez que va situar el projecte en una història llarga, dins de la filosofia poètica. Sandra Hombreiro va llegir fragments del pròleg Haiku o el despojamiento, de Julia Manzano, que va posar en context els haikus, imbuïts de l’estètica i la calma oriental, i la naturalesa d’aquesta obra artística, d’aquest viatge a l’univers compartit de la creació i de l’amistat. I també es va descobrir el significat del verb japonès tsukuru: sobretot fer, però també pren el sentit de construir i fins i tot de crear.
作る
La sessió va arribar a la plenitud amb la música composta i interpretada per Oliveres, amb la lectura de diverses sèries de haikus per Vélez i la projecció d’algunes de les fotografies conceptuals de Bolíbar. Per exemple:
La terra eixuta,
bressol de la nissaga,
s’adorm cansada.
Va ser un espectacle que va facilitar als assistents poder-se relaxar una estona de les preocupacions de la vida diària, i poder entrar en un món espiritual, màgic, de la mà dels sons, la paraula i la imatge.