Publicitat

Un passatge molt particular al carrer Plantada a la part alta de Sarrià

En el número 16 de la via, albirem des de la reixa del carrer un insòlit passatge particular en pendent, que dona accés a algunes torres residencials

spot_img

Publicat el 11.10.2024 6:00

Explorar El Jardí

M. Josep Tort

El carrer Plantada neix sobre la ronda de Dalt i arriba fins a la muntanya, una mica més enllà de l’encreuament amb el carrer Anglí, on queda tallat. Per sota, s’estén un gran espai verd sense nom aparent i mig urbanitzat, que davalla fins a la llera del torrent d’en Margenat, que aplega un conjunt de pins i arbres fruiters que evidencien el passat agrícola de l’indret. Al carrer Plantada 16, s’enfila un extraordinari passatge enjardinat de propietat particular, visible des de la reixa del carrer.

Publicitat

El torrent d’en Margenat

Aquest espai mig assilvestrat que davalla fins a la llera del torrent, dibuixa un conjunt radial de terrasses esglaonades que alberguen una gran quantitat de pins i alguns exemplars destacables d’ametllers. Un camí limitat per baranes de fusta, paral·lel a la torrentera, permet recórrer fàcilment aquest espai en les dues direccions. En la urbanització d’aquest indret es van emprar materials reutilitzats, com les travesses de fusta i els blocs de ciment que sustentaven els raïls de tren. Es va preservar el conjunt de la vegetació arbòria existent i es van plantar alguns pins pinyoners.

Publicitat

El torrent segueix l’alineació del carrer Anglí que queda tallat per la via dels Ferrocarrils de la Generalitat i s’enfila cap a Collserola en direcció a la torre de telecomunicacions que s’eleva imponent davant nostre. La llera del torrent, totalment assilvestrada, conté un esponerós canyar que ens transporta a l’entorn rural, al paisatge dels horts i de les canyes. Una munió de flors silvestres envaeixen el vessant del torrent i hi despleguen els seus aromes i colors. Les mates de ginesta florida i de fonoll sovintegen i també alguns arbres aïllats com les alzines, els llorers, els àlbers, els pitòspors o les troanes. Si ens endinsem al fons de la vall, al límit amb la via del tren se’ns descobreix un conjunt d’arbres fruiters, testimonis vius del passat agrícola d’aquest paratge, que creixen ufanosos al marge de la cridòria urbana. Hi identificarem carxoferes assilvestrades, ametllers, nesprers, pruneres, un noguer i un conjunt espectacular d’esponeroses figueres, una de les quals, mig tombada, s’erigeix en una escultura arbòria molt singular.

El passatge dels xiprers

En el número 16 del carrer Plantada, albirem des de la reixa del carrer un insòlit passatge particular en pendent, que dona accés a algunes torres residencials que s’arrengleren als dos costats. Amb una inclinació significativa, el passatge s’enfila mitjançant deu trams d’escales de set graons cada tram, que alternen amb alguns replans. Flanquejant l’escalinata, se situen grans jardineres d’obra que contenen un bonic conjunt de xiprers, que s’erigeixen en els sentinelles de l’indret. Alguns presenten notables signes d’envelliment. Altres espècies com les iuques, els baladres, els pitòspors, els ficus, els lledoners, algunes plantes suculentes, les heures, la vinya verge, els lliris, etc., enriqueixen l’enjardinament.

Una gran buguenvíl·lia, amb la seva espectacular floració s’enfila ufanosa a la part superior de la porta enreixada d’accés al passatge. El gènere, buguenvíl·lea (Bougainvillea) comprèn 18 espècies de plantes originàries de les regions tropicals i subtropicals de l’Amèrica del sud: s’estenen des del Brasil fins al Perú i l’Argentina. Va ser descobert l’any 1767 per l’expedició de Louis Antoine Bougainville. Les buguenvíl·lees són plantes enfiladisses que poden arribar als 12 m de longitud, són de fulla persistent o caduca segons les condicions ambientals i, aparentment, sembla que fan una gran quantitat de flors de coloracions molt vistoses, però, en realitat el que semblen flors són fulles modificades de colors molt vius. Les flors veritables són blanques i diminutes i creixen a l’interior d’aquestes bràctees o falses flors.

El xiprer, Cupressus sempervirens

El xiprer és un arbre amb una silueta inconfusible. S’ha constituït com a símbol d’identitat del paisatge mediterrani. La seva capçada esvelta en forma de fus ens permet identificar-lo des de la llunyania. És alt i dret, amb les branques acostades al tronc i les fulles petites en forma d’escates d’un verd fosc, que s’imbriquen entre elles. És originari de la part oriental de la Mediterrània, s’estén des de l’Iran fins a Líbia, però, actualment, el seu conreu s’ha estès àmpliament per mig món. Té una càrrega simbòlica extraordinària, pot viure més de cinc-cents anys i es coneixen alguns exemplars mil·lenaris.

La seva gran longevitat i el caràcter perennifoli de les seves fulles, l’han situat com a símbol de la immortalitat i de la vida eterna. El xiprer es conreava ja en el període grecoromà i constituïa un element indispensable en el jardí mediterrani. En moltes cases i masies del nostre territori s’han plantat xiprers com a símbol d’hospitalitat. Un sol xiprer donarà beure a un viatger; dos, el proveirà de menjar per a ell i el seu cavall, i tres, podrà passar-hi la nit.

La fusta del xiprer és molt apreciada per la seva duresa i resistència a la humitat. És imputrescible i inatacable pels corcs i els fongs. S’utilitza en treballs fins d’ebenisteria, escultura i en la construcció naval. Desprèn un perfum semblant al del cedre que procedeix de la resina que sintetitzen aquest conjunt de coníferes.


Notícies relacionades

La “Desfilada diversa” de la Fundació ESMEN reivindica i empodera la moda inclusiva

L'acte, celebrat el 25 d'abril, ha estat la cloenda de la Setmana Cultural organitzada per la Universitat Blanquerna-URL

“Collserola en perill” impulsa un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

Ferida de gravetat una jove en caure d’un balcó d’Avenir després de ser agredida per la seva parella

Els Mossos detenen dos homes de 52 i 57 anys per intent d'homicidi i lesions
spot_img

Sobre Israel, Palestina i l’honestedat comunicativa

"La propaganda sionista va confondre a molta gent, però aquells que s’havien aixecat a defensar els atacs d’Israel en nom de l’autodefensa i que avui no rectifiquen, només poden justificar-se des de la xenofòbia i el racisme. És la deshumanització del poble palestí": l'opinió de Laia Jubany responent a un article de Marta Royo

Amenaçades a 8 anys de presó per intentar aturar un desnonament al Putxet: “Ho tornaríem a fer”

El grup de suport Les 9 de Cassoles recapta fons per fer front a les despeses jurídiques que els reclamen per haver defensat el dret a l'habitatge

Nova victòria de Defensem Can Raventós: el Ple de Sarrià-Sant Gervasi avala els seus reclams

ERC aconsegueix tirar endavant una proposició que insta el Govern municipal a continuar les converses amb els promotors per garantir que l'espai sigui completament públic, tal i com demana la plataforma veïnal

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí