Educació
Roser Díaz
Tres noies i un noi de l’escola Jesús Maria Sant Gervasi s’han agrupat per fer el Treball de Recerca de segon de Batxillerat. Van buscar una professora per orientar-los: Mercè Amat, i el que inicialment només havia de ser un treball més, ha arribat a convertir-se en una reivindicació que en forma inicialment d’exposició i utilitzant canals com Instagram, dona visibilitat a un munt de dones que en el seu moment la història va silenciar.
‘Elles’ són les dones amagades, oblidades, però no per això menys importants. Algunes van lluitar contra els tòpics del seu temps, d’altres ens van donar importants avenços científics, artístics o literaris.
Els artífexs d’aquesta idea són Kim Delgado, Regina López, Lucía Prellezo i Diego Sánchez, i han buscat, a través de la història, des dels seus coneixements, des del món digital o bé preguntant a professors de matèries diferents, per aquelles dones silenciades i els han donat veu.
Per fer-ho de manera atractiva i entenedora, cada dona es representa en un cartell individual, amb una imatge del seu rostre i una explicació de la seva aportació a la història de la humanitat. Les figures queden emmarcades segons la seva activitat per un color diferent. El blau per a escriptores, el verd per a científiques, el groc per a esportistes, el taronja per a filòsofes, el vermell per a artistes, el morat per a figures històriques i el daurat per a activistes.
El tractament és totalment transversal en el temps i en l’espai: hi ha dones de totes les èpoques i de tots els països. Paral·lelament, un audiovisual explica a l’espectador el motiu i la finalitat de l’exposició. Els seus creadors tenen expectatives de futur: exposar en altres sales, registrar la marca ‘Elles’ i, potser, per què no, recopilar-ho en un llibre. De moment han deixat bocabadat un ampli públic que es va reunir el dia de la inauguració entremig de punts de llibres, somriures, curiositats i rostres que donaven veu i justícia a moltes dones silenciades.