Dimecres 29, novembre 2023
12.5 C
Sant Gervasi
12.5 C
Sarrià
Publicitat

Veïns de muntanya denuncien no haver pogut participar en el pla de Collserola

Els veïns lamenten que el projecte del Mercat estigui aturat per una falta de planificació de BIMSA

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 11.12.2018 9:00

Notícies dels Barris de Muntanya

Joan Pujol

Treure el cap per un Consell de Barri a Vallvidrera sempre és interessant. Unes associacions de veïns força combatives, unes entitats actives i un veïnat poc acostumat a baixar al Pla fan que els consells a la muntanya siguin concorreguts i moguts.

Publicitat

A més, els punts de l’ordre del dia feien presagiar intervencions dures i crítiques amb el Govern de BComú. Un partit amb poc més de 400 vots i un 12,6% de vot a la muntanya, representant la segona força a les eleccions municipals del maig del 2015.

Publicitat

Els primers punts de l’ordre del dia anaven destinats a explicar dos projectes. El primer, el del banc del temps, molt lligat al que ja funciona, per exemple, a la Casa Orlandai. El Banc del Temps és una iniciativa comunitària d’intercanvi de temps, habilitats, serveis i ajuda de forma gratuïta entre els veïns d’un barri. I ara la voluntat és portar-lo a la muntanya.  

El segon projecte és una iniciativa engegada per un veí del Rectoret, el Nico, que ens planteja una solució a la difícil mobilitat dels barris de muntanya. El BARRI STOP consisteix en posar en contacte aquella gent que es mou en cotxe, tant per dins del barri com per trajectes més llargs, i la gent que ho fa a peu. Una bona manera de compartir transport i de teixir relacions entre un veïnat dispersat.

El parc de Collserola

Amb això arribàvem al punt polèmic. La majoria de gent de la sala esperava aquest punt, i és que la importància del tema arriba a posar en perill els mateixos habitatges de molts veïns llebrencs. Parlem del procés d’exposició pública del PePNat i del  MPGM a l’àmbit del Parc Natural de Collserola.

Tothom està força d’acord que és important tractar el parc de Collserola amb seriositat. Que l’encaix dels barris de muntanya amb el parc és un tema complicat, i que hi ha la necessitat de renovar els planejaments urbanístics i els usos del parc. Aquest seria l’objectiu del PepNat i el MPGM. Però com acostuma a passar amb aquestes coses, el veïnat i les associacions solen  arribar amb la taula parada, i com ha passat en aquest cas, amb els postres servits.

La majoria d’intervencions del públic denunciaven la poca participació veïnal amb la que ha comptat la redacció del nou pla. De fet nul·la. Només la possibilitat de fer al·legacions. Un procés gens participatiu, ja que l’únic que permet és fer un recurs que un jutge, sense el debat de les dues parts, haurà de gestionar.

Els problemes derivats del nou pla fan que molts veïns de la muntanya vegin afectats els seus habitatges, fet que dificultarà la rehabilitació de desperfectes en determinats casos. Però a més, l’afectació arbitrària de certs espais, estan tenint un efecte directe al mercat immobiliari, fent que les cases afectades perdin el seu valor i en canvi les cases que no ho estan, havent disminuït l’oferta, l’hagin augmentat notablement, encarint així els barris de muntanya.

Com sempre la muntanya exigeix ser escoltada i sobretot exigeix poder decidir. I més en un tema tan delicat com aquest. Que l’AMB sigui qui ho hagi de gestionar és un problema afegit ja que, com se sap, es tracta d’una institució prou opaca i complexa com perquè el veïnat hi trobi interlocutors efectius. A més, que el PepNat i el MPGM depenguin d’estametns superiors al del districte fa que la resposta del conseller Del Llano i de l’adjunta del regidor, Inés Garriga, fos prou ambigua i de poca utilitat per un veïnat enfurismat.

El torn de precs i preguntes va tenir dos protagonistes principals. La plaça de la Tulipa i el Mercat de Vallvidrera.

Pel que fa a la plaça del rectoret, l’associació de veïns del Sanatori, va exigir enèrgicament la retirada immediata del contenidor situat en aquesta plaça. Un contenidor que cada cop és més ple de materials perillosos. Materials com uralita trencada, neumàtics o bidons d’oli de cotxe. Una situació que a part de generar brutícia constitueix un gran problema de salut pública. L’Ajuntament va prometre accelerar els tràmits per retirar el contenidor o trobar una solució d’acord amb la problemàtica.

El consell acabava amb un comunicat fet per la Plataforma del Mercat Cultural de Vallvidrera. La plataforma està força molesta amb la situació actual del projecte, aturat per una manca de planificació de BIMSA. I és que el projecte no preveia la insonorització de l’espai, fet que no permetria la majoria d’activitats que les entitats de la plataforma hi volen programar.

Les entitats estan força molestes, també, per unes declaracions fetes pel regidor del districte, Jaume Asens, en que explicava que l’aturada del projecte era a causa del desacord entre les entitats, fet totalment fals com hem explicat en el paràgraf anterior.

Des de l’Ajuntament es van demanar disculpes per aquestes paraules i van aclarir la problemàtica de la insonorització.

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.