Societat
Sergi Alemany
- Veïns del carrer Tuset, farts del soroll i l’incivisme a les nits: “Serem un apèndix de SOS Enric Granados”
- No deixen entrar un jove a un bar del carrer Tuset per “portar arracades”
Ha passat mig any des que l’Ajuntament de Barcelona va finalitzar un estudi nocturn al carrer Tuset i l’entorn per avaluar els nivells de so de la festa, i va comprovar que se superen “amb escreix”, en un 30%, els 45 decibels màxims permesos a nivell de salut. Amb aquesta constatació en mà, el següent pas va ser anunciar que es declararia Tuset com a Zona Acústica de Règim Especial (ZARE), permetent actuar en contra del soroll a l’espai públic i minimitzar les molèsties ocasionades al veïnat.
D’això últim aviat hauran passat tres mesos, i el veïnat no pot aguantar més el descontrol festiu que hi ha a la zona de dimecres a diumenge, amb llargues cues al carrer, crits a altes hores de la matinada i pixats per tot arreu. “No acceptem la frase que el carrer Tuset és un carrer d’oci, això és en el que l’han convertit, en un lobby”, es lamentava una veïna i membre de la Plataforma Recuperem Tuset i Entorn que va assistir a l’Audiència Pública d’aquest dimecres a la Seu del Districte.
En una altra intervenció, una membre també de la mateixa plataforma, criticava que el règim sancionador sigui “massa laxa” contra aquells locals que incompleixen la normativa. “Aquí les llicències de bar són com Dr. Jekyll i Mr. Hyde, el mateix bar que al matí serveix uns esmorzars de meravella, a la nit ofereix copes!”, criticava aquesta veïna. “Quin model de ciutat volem? Que vinguin els turistes a embotellar-se?”, reblava el clau una darrera veïna.
El Gremi de Discoteques es persona a l’Audiència Pública: “Barcelona és una ciutat sorollosa”
A banda de les cinc intervencions de veïnes del carrer Tuset a l’Audiència Pública reclamant a l’Ajuntament prendre mesures com limitar l’aforament del carrer, ordenar les cues, dissuadir a la gent un cop surten dels locals de festa i fer tancar els establiments d’alimentació oberts 24 hores, una mesura que el veïnat creu que ajudaria i molt a reduir el soroll, a la sala també hi va assistir el secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas, que va explicar que venia disposat a “donar la cara” i a aguantar “el que fes falta” per part dels veïns, però també va demanar “comprensió” perquè la solució no és màgica.
Mas va argumentar que, ni els locals poden desaparèixer ni poden generar problemes, i va optar per “afrontar la problemàtica de cara” amb l’Ajuntament, a qui acusa de ser el problema per no haver concedit noves llicències de discoteca en els últims 11 anys. Això ha provocat, segons el gremi, una concentració de l’oc en espais determinats de la ciutat com el carrer Tuset. De fet, Mas va deixar caure que “hi ha zones al districte on no hi ha locals i se’n podrien muntar”.
“Hem d’intentar conviure, però és molt difícil perquè aquesta és una ciutat sorollosa”, va defensar Mas, que tot i això va allargar la mà a una col·laboració “màxima i total”, conscient que els veïns estan molt emprenyats. El secretari general del gremi reclama una “solució global” per tota la ciutat més enllà de la problemàtica nocturna a Tuset, al barri de Galvany, abans que el problema es faci més gran.
Gay demana als locals que siguin més “àgils i eficients” portes enfora
“L’oci nocturn ha de tenir més agilitat i eficiència”, responia la regidora Maria Eugènia Gay en el torn de rèplica a les intervencions veïnals i del secretari general del Gremi de Discoteques, situant sobre els locals la “corresponsabilitat”, juntament amb l’administració pública, de garantir portes enfora que els veïns no hagin de patir les conseqüències de la festa. “Cal que la voluntat de les dues parts sigui la de posar fil a l’agulla, perquè tenim un problema greu sobre la taula”, admetia Gay.
De fet, veïns de la Plataforma Recuperem Tuset i Entorn s’han dedicat a comptabilitzar la gent que hi pot haver al carrer un dia de festa esperant per entrar a altes hores de la matinada als locals de Tuset. Ho xifren en 500 persones en un total de 12 cues diferents davant de locals d’oci nocturn. “Fa més de 25 anys que visc a Tuset i mai havíem estat tan malament com ara”, es queixava una veïna a l’Audiència Pública, en la línia de la queixa de la plataforma veïnal que considera que la declaració de zona ZARE s’està endarrerint massa i “no es veuen actuacions”.
Sobre les sancions a locals, Gay va defensar que es posen “desenes de multes cada nit”, però que no es fan públiques. D’altra banda, va recordar un cop més que els locals que es tanquen per incompliment de normativa ho fan “durant 15 dies”, que és el que permet la llei. I va llançar un missatge als veïns: “L’Hàbitat no serà una discoteca“. Es tracta de l’històric local de mobles i decoració de la cantonada de Tuset-Diagonal que acaba de tancar per fallida de la multinacional francesa amb el mateix nom. El motiu és que el Pla d’usos no permet l’obertura de noves discoteques al barri.