27.4 C
Sant Gervasi
| Dimecres 29 de juny de 2022 |
Publicitat

Vista de la ciutat des del Tibidabo

Publicitat

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi

Espectacular vista de Barcelona des del cim del Tibidabo, exactament des de la Mentora Alsina. La fotografia antiga és d’Oriol, de la dècada del 1940, i hi ha importants diferències amb la fotografia actual, sobretot pel que fa al Putxet i a l’skyline de Barcelona. En el Putxet dels anys quaranta hi predominaven les cases d’estiueig i les torretes, i hi havia molt espai per urbanitzar, mentre que actualment les poques torres que han sobreviscut queden amagades pels edificis construïts en les darreres dècades. L’skyline també s’ha modificat, han aparegut alguns gratacels i el port s’ha ampliat.

Un element de continuïtat és el de l’Observatori Fabra, construït a principis de segle XX, que segueix exactament igual tot i que la vegetació del seu entorn ha crescut molt.
Tant la fotografia antiga com l’actual s’han fet des de la torre de l’edifici de la Mentora Alsina, projecte iniciat el 1901 per l’industrial barceloní Ferran Alsina, home de gran influència política i econòmica a l’època. Després de la mort d’Alsina el 1908, el seu amic Josep Zulueta, president del patronat Mentora Alsina, queda encarregat d’assegurar la conservació de la col·lecció d’instruments d’experimentació de física i química i l’ús cultural de la finca, però després de perdre el llegat d’Alsina en els anys de la Primera Guerra Mundial, el patronat cedeix les seves funcions a l’ajuntament de Barcelona. Ramon Llobregat, ajudant d’Alsina, és clau pel manteniment de la finca i l’activitat didàctica del laboratori fins a la seva mort, a l’edat de 90 anys, el 1963.

Publicitat

El febrer de 2015, l’associació La Experimental comença els seus treballs a la finca, que es trobava molt deteriorada i inicia la rehabilitació dels horts, els jardins i l’edifici. Davant mateix de la Mentora hi ha diverses antenes de telefonia, element de modernitat que la fotografia registra puntualment.

Fotografia d’Oriol (1940-50). Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB)

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.