Dijous 28, setembre 2023
26.6 C
Sant Gervasi
24.3 C
Sarrià
Publicitat

Xavier Patón, gerent del districte

Publicat el 30.4.2018 13:30

Política de barri

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

Quedem amb el Xavier Patón a la seu del districte. Aviat farà un any que és el gerent, és a dir, la persona amb perfil tècnic que acompanya al regidor i al govern municipal. Només farà un any però per la conversa i el domini del territori sembla que en són més.

Publicitat

Patón va néixer al Raval ara farà 50 anys. Un cop casat va marxar del barri, però molt a propet: viu ara a Sant Antoni. Quan li pregunto quina vinculació té amb el nostre districte, m’explica que recorda de petit com venia a jugar a vòlei a l’escola Aula o bé a l’Hispà Francès. Més enllà d’això, va ser Daniel Mòdol, antic regidor del districte, que li va demanar que ocupés el càrrec un cop l’exgerent, l’Amàlia Ganga, es va jubilar. Patón diu d’ella que va fer una feina “maquíssima i molt ben feta”.

Publicitat

Vas començar estudiant Hispàniques i ara ets gerent del districte…
Sí, la veritat és que jo sempre havia volgut estudiar Ciències Polítiques, però quan vaig acabar el COU aquest grau només es podia fer a Madrid. Per raons personals i de circumstàncies econòmiques no m’ho podia plantejar i l’altra cosa que m’agradava era la literatura així que vaig fer Hispàniques. Però quan vaig acabar, començava Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma. Treballant a temps parcial a TMB em vaig poder pagar doncs aquesta segona carrera que m’agradava.

Com va anar l’experiència a TMB?
Vaig estar treballant allà amb diferents càrrecs i en diferents etapes. Allà mateix em van comentar que potser, pel meu perfil, m’interessaria fer un màster en Gestió Pública. El vaig gaudir molt i quan vaig acabar va començar la meva primera etapa a l’Ajuntament (2006), a Urbanisme, portant temes de participació. El 2008, em vaig encarregar també de la comunicació del departament fins al 2011. Després vaig tornar a TMB i fins a l’any passat, que em van venir a buscar per la gerència.

Com et van proposar el lloc?
Jo havia treballat amb el Dani Mòdol a urbanisme. Em va dir que necessitava una persona i em va sobtar, perquè en aquell moment jo m’estava encarregant de temes de màrqueting a TMB. Però com sóc una mica tastaolletes vaig dir que sí. I estic molt agraït amb què em donés aquesta oportunitat.

©Carme Rocamora

Quan aterres aquí, per tant, comences a conèixer una cosa totalment nova per a tu.
Sí, havia tocat alguns temes del barri des d’Urbanisme però m’havia de posar al dia. Vaig acceptar el càrrec perquè vaig decidir que tot i que no seria fàcil a mi m’agradava conèixer altres realitats. Un any després tinc la sensació que encara que no sigui un coneixement del 100%, tinc un coneixement força alt del districte i de la seva heterogeneïtat. He gaudit i caminat molt, m’he deixat algunes sabates pel districte, però estic molt i molt content d’estar aquí.

Entres a una feina nova i a més et trobes després amb un canvi del regidor Mòdol per Jaume Asens.
Sí, però tot i que va ser Mòdol que em va oferir aquesta feina, Asens des del moment 0 em va deixar clar que jo tenia la seva confiança i en tot moment he vist que la tinc. Fins al dia d’avui la feina ha funcionat molt bé i estic content perquè sí que és veritat que el primer moment sempre tens el dubte però per part dels dos regidors ha anat i està anant molt bé.

Quina és la teva tasca aquí?
Nosaltres donem suport tècnic als polítics en tots els temes que necessiten. Després totes les entitats quan tenen un problema concret sobre aquests temes intenten que ens veiem i nosaltres no fem seguiment polític sinó que estem en les qüestions i àmbits tècnics que toquen, al servei de la vessant política. Amb totes les entitats el tracte és excel·lent. La rebuda va ser molt bona i a vegades et sents en deute perquè són moltes les peticions i no tot és possible retornar-ho. Jo a nivell personal tinc aquesta sensació i al final intentes ser molt clar i transparent amb totes les entitats. On veiem que no podem arribar jo sóc del parer que sempre és millor dir-ho clar i per tant no prometre allò que no serem capaços de complir. Crec que l’equip de govern és de la mateixa opinió.

I en què inverteixes més temps?
Invertim molt temps en coordinació interna dins de la mateixa casa del districte i molt en paral·lel situaria el tema administratiu que és tot aquell que no veu el ciutadà.

Cal que el transport públic
s’adapti més a la demanda.
El bus de barri no és la solució.

Aprofitant que véns d’un àmbit com és el de TMB, aquí hi ha una reclamació històrica que demana un bus de barri, especialment a la zona de Galvany. De moment és un projecte que no s’està executant, quina és la teva opinió sobre com solucionar el problema que tenen aquests veïns de Sant Gervasi referent a la mobilitat?
Jo crec que ens hem de repensar tot el sistema. La solució implica donar un pas més enllà i plantejar solucions adaptades a la demanda. És a dir, que no fem un bus que fa un recorregut estricte sinó que nosaltres com a ciutadans plantegem molts possibles recorreguts i sigui doncs un sistema que des de l’esfera pública ens doni solucions adaptades a les nostres necessitats. Sincerament, crec que no arribarem a donar solució a totes les necessitats de bus de barri que hi ha a la ciutat.

I com ho faries?
Avui en dia amb les noves tecnologies seria senzill. Podríem fer un sistema on un veí digui que demà a les 10 del matí ha d’anar d’un lloc a un altre, de manera que el transport s’acosti a aquesta hora el més a prop possible i faci la ruta. Així seria molt adaptat a la demanda, perquè si no després el bus de barri queda buit a unes hores i a altres està massa ple. Fent-ho sota demanda seria aprofitar totalment els recursos. Així doncs podria ser un vehicle de 5 persones, de 15 o de 50, depenent de la demanda real.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

1 COMENTARI

  1. Gràcies Carme per treure el Bus de Barri.

    Com el bus de barri no és la solució, a Galvany i el Farró seguim sense el servei públic per arribar a un altre servei públic bàsic; la sanitat. El temps passa rumiant solucions noves i imaginatives, però avui i cada dia, gent amb dificultats dels nostres barris pateixen per la manca d’un servei.

    Que no sembli que un tècnic justifica públicament la negligència d’un govern.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.