Dilluns 24, juny 2024
20.1 C
Sant Gervasi
20.1 C
Sarrià
Publicitat

8 de març

Publicat el 8.3.2016 9:30

Equipaments públics / Notícies del barri

Casa Sagnier

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones. El seu significat ha anat canviant, segons els diferents moments històrics. Les primeres reivindicacions dels moviments femenins esta vinculat al de les sufragistes angleses i nortamericanes del segle XIX, que demanaven el dret de vot per les dones, o les reivindicacions de les dones obreres per la igualtat salarial durant la revolució industrial. Un fet emblemàtic va tenir lloc el 8 de març de 1911 a la fàbrica Cotton de Nova York, quan l’amo de la fàbrica va provocar la mort de 120 dones que estaven en vaga.

Publicitat

A mesura que els diversos moviments feministes es consoliden i diversifiquen, sobretot entre els anys 60 i 70 del segle XX, ja no es tracta únicament de l’accés al treball o al vot, sinó que també es reivindica una igualtat de drets efectiva entre dones i homes en totes les àrees de la vida.

Publicitat

L’any 1977 l’ONU reconeix el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, que actualment és una data simbòlica que es commemora arreu del món recordant a les precursores i sobretot, reivindicant que encara hi ha molt a fer. Des d’aleshores, diferents moviments feministes han identificat les pràctiques de sororitat i els processos d’empoderament com a eines d’organització col·lectiva que permeten enfortir la confiança i les capacitats individuals de les dones, tot afavorint el seu accés als recursos i la seva autonomia personal. Però, també, com una eina d’incidència política i de transformació social que permet desafiar les relacions de poder hegemòniques i abordar les múltiples desigualtats que ens afecten en relació al gènere, orientació sexual, classe social, edat, religió, origen nacional i/o ètnic, la diversitat funcional, etc., articulant estratègies de lluita cap a societats més justes i democràtiques.

Si vols participar de les activitats al voltant del Dia Internacional de la Dona, pots consultar els següents portals:

www.bcn.cat/casasagnier
www.bcn.cat/sarria-santgervasi
www.bcn.cat/dones
www.agendadonesbcn.org

Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de Sarrià – Sant Gervasi


Els PIAD són serveis municipals de proximitat que ofereixen informació, atenció i assessorament en tots aquells temes d’interès per a les dones (laborals, formatius, personals, legals, d’associacionisme femení, espais de trobada i participació, etc.) i també possibiliten l’accés a diferents recursos de la ciutat.

Compten amb un servei d’assessorament jurídic i un servei d’acompanyament psicològic, i s’hi organitzen tallers gratuïts de diferents temàtiques: eines personals, autoestima, separacions i dols, relacions afectives i sexualitat, apoderament en temps de canvis, moviment conscient, autodefensa… També s’organitzen activitats commemoratives i de sensibilització amb perspectiva de gènere.

El PIAD de Sarrià – Sant Gervasi es troba a la Casa Sagnier (c. Brusi, 61).
El telèfon és el 93 200 26 02 i l’horari d’atenció és:
Dilluns, dimecres i divendres de 9 a 12 h i Dimarts i dijous de 16 a 19 h

Medalla de la Dona

El jardí

Imatge Dia de la Dona 2016. Ajuntament de Barcelona
Imatge Dia de la Dona 2016. Ajuntament de Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el Districte de Sarrià – Sant Gervasi organitza o promou un ampli ventall de propostes, que van començar l’1 de març i s’allargaran durant tot el mes, més enllà dels actes de commemoració del Dia de la Dona, el 8 de març. En els equipaments públics de Sant Gervasi, hi ha una àmplia oferta de xerrades, tallers, exposicions, representacions teatrals, concerts, activitats familiars… la majoria d’activitats contemplen el lema d’aquest any: Teixint xarxes per la justícia de gènere. Una d’aquestes xerrades la va fer Alba Sotorra a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall, el dilluns 7 de març; Sotorra és la directora de l’excel·lent documental Game Over, i va presentar el seu nou projecte Amazones, un documental sobre les Unitats de Protecció de la Dona que lluiten contra l’Estat Islàmic al nord de Síria, a la zona de Kobane. El dimecres 9, a Vil·la Florida, hi ha prevista una “trobada de dones” amb Isabel Segura, que donarà a conèixer el projecte ‘Dones de Barcelona’. A l’agenda trobareu informació de les activitats.

Entorn d’aquesta commemoració, cada any s’atorga la Medalla de la Dona, que es farà en un acte oficial el dimecres 30 de març a les 19:45 h, al Teatre de Sarrià. Enguany s’ha atorgat el guardó a Rosa Maria Oliu, veïna del carrer de Muntaner, al barri de Galvany. Oliu va ser mestra de parvulari de l’escola Betània – Patmon i, des de la seva jubilació, s’ha mantingut activa col·laborant en diverses entitats fent programes socials, sobretot per l’empoderament de les dones emigrades. Va ser voluntària primer a l’associació Iban Batutta i actualment ho és a Diàleg de Dones. Aquesta darrera associació, fundada el 2013 és un espai de trobada i socialització per a dones immigrades. Té la voluntat de contribuir, a través del diàleg intercultural en clau femenina, a la cohesió social del barri del Raval i de la nostra ciutat. Finalment, al Centre Cívic Sarrià, hi ha al llarg del mes de març l’exposició ‘Dones de medalla’.

[gd_notifications]
[gd_categories]
[gd_map map_type=’directory’ width=100% height=300 search_filter=1 cat_filter=1 post_type_filter=1]
[gd_search]
[gd_listings post_limit=10 add_location_filter=’1′]

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.