Societat
Jordi Muñoz González
Sarrià–Sant Gervasi ha registrat un augment significatiu de les situacions de discriminació notificades durant el 2024. Segons l’últim informe de l’Observatori de les Discriminacions de Barcelona, es van comptabilitzar 39 casos al districte, un 50% més que l’any anterior, quan se’n van registrar 26. Malgrat aquest repunt, el districte es manté entre els que menys situacions discriminatòries registren, només per darrere de les Corts (29) i Gràcia (32).

A escala de ciutat, els casos totals van augmentar un 27,4%, passant de 865 (2023) a 1.102 situacions (2024) de discriminació registrades, la xifra més alta des que es recullen dades sistemàtiques. Ciutat Vella (135), l’Eixample (117) i Sants-Montjuïc (105) continuen encapçalant la llista de districtes amb més incidències registrades, amb més de 100 cadascun, doblant i triplicant les xifres de la resta de districtes.
Espais privats i públics, escenari de la majoria de casos
El 2024, els espais privats amb accés condicionat, com habitatges i empreses, van concentrar bona part dels fets (541). També s’han incrementat els casos en espais públics (516), especialment en carrers, places, parcs i platges (155), així com en centres hospitalaris (110) i oficines de serveis (44). Els bars (34), comerços (29) i xarxes socials (23) també continuen sent punts sensibles.

Racisme, gènere i LGTBI-fòbia, els principals motius
A tot Barcelona, els principals motius de discriminació van ser el racisme i la xenofòbia (314 casos), seguits per la discriminació per raó de gènere (280) i l’LGTBI-fòbia (147). L’informe també destaca que gairebé la meitat de les situacions afecten diversos eixos de discriminació alhora —per exemple, per ser dona i migrant, o per parlar català i tenir una discapacitat.
El discurs d’odi es consolida com una tendència preocupant: una de cada quatre situacions registrades el 2024 estava relacionada amb aquest tipus de discurs, especialment a través de xarxes socials, on la impunitat i la manca de mecanismes de control efectius continuen sent un repte.

Més consciència i més capacitat de denúncia
Segons l’Ajuntament, aquest augment en els casos no indica necessàriament que hi hagi més discriminació, sinó que la ciutadania està més sensibilitzada i disposada a denunciar. També s’han enfortit els circuits d’atenció i detecció, tant des de l’Oficina per la No Discriminació (OND) com des de les entitats que formen la Taula SAVD.
A Sarrià–Sant Gervasi, el repunt de casos podria respondre a una millora en la territorialització de la prevenció, tot i que l’informe també adverteix que encara hi ha una infradenúncia important, especialment en l’àmbit digital i en col·lectius com les persones grans o amb diversitat funcional.
L’OND atén gratuïtament les víctimes
Qualsevol persona que hagi patit una discriminació a la ciutat pot adreçar-se, de forma gratuïta i confidencial, a l’Oficina per la No Discriminació (carrer Ferran, 32), trucar al 934 132 000, o contactar-hi telemàticament a través de la seva web. L’objectiu és acompanyar, assessorar i garantir la reparació i la no repetició de les situacions de vulneració de drets.