Publicitat

Nadal responsable és consumir responsablement en aquesta època

Hem d’estar ben atents sobre la mena de consum que realitzem, persuadits per la màquina capitalista

spot_img

Publicat el 26.12.2018 19:50

Economies Alternatives

Ruth Mellado – Sarrià – Sant Gervasi Coopera

El Nadal, o les festes d’hivern, són l’època de l’any de més consum i d’incitació al consum, juntament amb les rebaixes, tot i que aquestes cada vegada és dissolen més al calendari perquè són més freqüents. És l’època, doncs, que assumim que serem acribillats per anuncis amb estereotips de dones, de joguines, d’estils de vida, de roba…de tot el què cal consumir i ens diran una vegada més com cal consumir-ho i a on. No trobarem a les pauses publicitàries incentius per visitar als mercats d’intercanvi o per fer-se soci de les cooperatives energètiques…per tant hem d’estar ben atents sobre la mena de consum que realitzem, persuadits per la màquina capitalista.

Publicitat

El consum responsable planteja la necessitat de consumir, o no, com a primera reflexió. Sovint no cal, es pot reaprofitar allò que es necessita o pot ser deixat o donat, o hi ha d’altres maneres d’aconseguir-ho sense la necessitat de fer efectiu el consum. Si realment no hi ha altra manera, la segona reflexió és si cal que sigui nou o bé si es pot comprar de segona mà o intercanviar. Quan cap d’aquestes opcions és viable, el consum, sembla inevitable. La compra doncs pot seguir sent més responsable si és de comerç de proximitat o d’una cooperativa.

Publicitat

En alimentació, el consum d’aliments agroecològics suposa respectar el medi ambient, la cultura tradicional del conreu de la pròpia terra i menjar sa i saludable, lliure de pesticides i químics. L’agroecologia promou una activitat agroalimentària sustentada en l’ecologia i qualitat dels aliments, socialment justa i econòmicament viable. El  menjar ecològic, però, només és transformador des del punt de vista mediambiental perquè si el seu consum prové de les grans superfícies, el model que sustenta és el de les grans indústries alimentàries que empobreixen els petits productors. En aquesta nova moda verda en la qual s’hi han sumat les grans superfícies, el producte ecològic és cada vegada més comú i la diferència rau en l’espai de compra. Al nostre districte tenim experiències que són una oportunitat i un gran exemple i per això les hem agrupades per sectors en la Guia de consum d’ESS vam presentar a la Casa Orlandai. Conèixer-les i consumir al barri és també una manera de practicar el consum responsable i seguir transformant la societat des de l’Economia Social i Solidària.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El Jardí 119, juliol de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_119_Juliol25_ok.pdf

El Jardí 118, juny de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El-Jardi_118_Juny25_ok.pdf

El Jardí 116, abril de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_116_Abril25.pdf

Millores de l’accessibilitat a 4 punts dels barris de muntanya

Les actuacions es faran als carrers de Marmellà, Guerau de Liost, Claudi Sabadell i Roma
spot_img

Millores de l’accessibilitat a 4 punts dels barris de muntanya

Les actuacions es faran als carrers de Marmellà, Guerau de Liost, Claudi Sabadell i Roma

El cabusset: un ocell aquàtic que resideix tot l’any a Catalunya

És un excel·lent bussejador, ja que se submergeix durant 15-20 segons sota l'aigua i pot arribar fins a 20 metres per buscar aliment, petits peixos, nimfes d'insectes aquàtics i mol·luscs

Mediterràniament: el Quixot a Benidorm

"Si el Quixot visqués a la nostra època viatjaria sens dubte a Benidorm a la recerca de noves aventures. No se m’acudeixen moltes més ciutats al sud d’Europa on ell pogués demostrar tota la seva vàlua com a cavaller errant": l'escrit d'Aitor Romero

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]