Publicitat

Ajornat el debat sobre el canvi de nom del carrer Riu de l’Or

El consistori diu que caldrà primer parlar-ho amb els veïns i, en tot cas, el canvi seria efectiu el proper mandat

spot_img

Publicat el 21.2.2019 9:00

Notícies de Sarrià

Juanjo Compairé

Fa uns mesos, El Jardí informava de la iniciativa de canviar el nom del carrer Riu de l’Or. El Comissionat de Memòria Històrica de l’Ajuntament proposava retornar al nom que històricament havia tingut aquesta via, que era el de “passatge del CADCI”. La proposta “era ben vista pel districte”, en paraules del conseller, però està encara en una fase preliminar, “de converses informals”. “Caldrà primer parlar-ho amb els veïns i, en tot cas, el canvi seria efectiu el proper mandat”, després de les eleccions del mes de maig.

Publicitat
Raons dels canvi de nom

El CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria) va ser una organització fundada a començaments del segle XX. Fou molt activa durant la segona República. Una de les iniciatives fou la promoció de les cases que avui dia encara podem veure al voltant dels jardins de la Vil·la Amèlia. En urbanitzar-se el terreny, un dels carrers prengué el nom de l’organització i va passar a dir-se “passatge del CADCI”.

Publicitat

En acabar la guerra, el govern municipal franquista va decidir treure el nom del CADCI (entitat catalanista que havia estat suspesa per la dictadura) i li van posar el nom de “Río de Oro”, nom de la part sud de la colònia del Sàhara espanyol (de la mateixa manera que el carrer adjacent fou rebatejat amb el nom d’”Ifni”, una altra de les colònies espanyoles al Nord d’Àfrica).

Perplexitat dels veïns

El Jardí ha copsat la reacció dels veïns del carrer. Les respostes recollides van des de la perplexitat fins a l’oposició frontal. Tothom ha manifestat el desconeixement del que significava les sigles CADCI i el paper d’aquesta organització durant el primer terç del segle XX. Alguns s’hi oposen per raons estètiques (no els agrada el nom). D’altres, per raons pràctiques (les suposades despeses que implicaria el canvi en els documents i registres). Finalment, algú ens ha proposat que el canvi de nom afecti tan sols a la part baixa del carrer, allà on són les casetes del CADCI.

Caldrà, en qualsevol cas, molta pedagogia per part del districte per convèncer el veïnat. El propi conseller no considera aquesta modificació com a “prioritat” del futur mandat.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

El Jardí 114, febrer 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/03/ElJardi114_Febrer25_0402.pdf

El Jardi 113, gener de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/02/El_Jardi_113_gener2025.pdf

El Jardí 112, desembre de 2024

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/01/ElJardi_112_desembre2024_v2.pdf Descarrega
spot_img

Quatre segles de vida caputxina

Fra Valentí Serra ofereix una obra que explica la història de l'orde caputxí a través de les seves experiències i vicissituds, apropant-nos a una realitat religiosa que vetlla i influeix a la nostra societat

Els Castellers de Sarrià aconsegueixen un espai cobert per assajar de forma provisional

Després d'anys obligats a practicar al carrer -fins i tot amb pluja- han tancat un acord de dos anys, però continuen reclamant un local definitiu on poder créixer

J.V. Foix i la caiguda de Barcelona

"J.V. Foix, que en aquell moment vorejava ja els cinquanta, va arribar a la plaça del seu poble i més o menys des del mateix lloc on avui dia hi ha emplaçada la biblioteca que porta el seu nom, es va mirar com un vianant qualsevol aquell espectacle fosc": l'article d'Aitor Romero

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]