Publicitat

Albert Albesa i Petit Ca la Flauta

spot_img

Publicat el 8.4.2018 10:00

Treballanat a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: J. Sardá i J. Mestre

Abans de fer-se una feina a Sant Gervasi, Albert Albesa (Gavà 1966) era jugador de futbol. Va començar a jugar amb els juvenils: primer amb el Gavà i va seguir als equips inferiors del F.C. Barcelona fins a passar a l’altre costat de la Diagonal, a l’estadi de Sarrià del Real Club Esportiu Espanyol, on va jugar molts anys a la Primera Divisió.
Albert Albesa, jugador del C.F. Gava

Com a defensa d’un equip professional, sentia l’exigència de fer les coses bé. La seva filosofia de treball va deixar petjada en la història del club perico en anotar un penal decisiu enfront del Màlaga que va suposar l’ascens de l’Espanyol a la Primera Divisió, en la temporada 89-90. Els seus 16 anys de jugador de futbol li van permetre conèixer i fer amistat amb moltes persones, però el que realment va marcar el seu futur i actual present, sense saber-ho en aquell moment, va ser al servei militar obligatori. Allà va fer amistat amb un conciutadà de Gavà, que li va proposar un model de negoci que segurament no s’hauria plantejat en solitari.

Publicitat

En viatjar per tot l’Estat pel futbol, va conèixer i gaudir de la gran varietat de la gastronomia espanyola. I, quan va decidir penjar les botes la temporada 1998-1999, va convertir la restauració, la seva segona afició, en una professió. El seu coneixement de la cuina li ve de l’àvia, que tenia una fonda a Gavà. Tant la mare com la tieta van heretar el bon fer familiar, de grans cuineres, a les quals admira i imita.

Publicitat

Ca la Flauta

L’antic Ca la Flauta ,de la plaça Adrià.

Albesa va obrir el restaurant Ca la Flauta a Sant Gervasi, prop de la plaça Adrià (avui hi ha el Sarrietto). S’hi va estar 18 anys de dur treball, amb una estructura d’empresa amb personal que, amb el temps, va demanar la incorporació a la seva dona, la Maria Jesús Martín, després de la retirada del soci. Maria Jesús treballava en el món administratiu, que va deixar per ajudar al marit en el nou negoci a partir del 2002. Però, amb la crisi, la feina va baixar: moltes oficines van tancar i la gent s’estrenyia massa el cinturó. L’Albert i la Maria Jesús van decidir reduir estructura i horaris, per recuperar qualitat de vida i l’essència de la cuina casolana, amb tracte directe al client.

Finalment, l’any 2013 van decidir traspassar el local de la plaça Adrià a uns restauradors xinesos, que van haver de tancar poc temps després. L’Albert i la Maria només van trigar 3 o 4 mesos a trobar un nou local al mateix barri, un frànkfurt amb 40 anys d’antiguitat que l’anterior propietari tancava per jubilació, situat en Ronda General Mitre 116; van posar el nom de “Petit Ca la Flauta”. La meitat de clients són empleats que treballen al barri, tant fixos en empreses i despatxos professionals com a eventuals que fan reformes, ja que la construcció s’ha animat aquests dos últims anys.

Ara l’Albert ha recuperat l’estil de feina de l’àvia, al costat de la seva dona que només entra a la cuina de casa. En el bar, Maria treballa a la barra i atén les taules, mentre Albert juga amb els fogons en una petita cuina, amb les paelles a l’abast dels seus llargs braços. Fan una cuina casolana, molt variada, en funció del que l’Albert troba i compra personalment. Maria Jesús comenta que tan sols tenen alguns plats fixos, segons les preferències dels clients, com el bàsic arròs a la cubana, la fideuada, les llenties els dimecres o l’obligada paella dels dijous. La carta del menú ofereix una alimentació sana i variada, amb tres plats de primer i tres de segon. Tanquen aviat, a les 7 de la tarda, però així i tot fan jornades diàries, de 12 hores, de 7 a 7.

Viuen a Gavà perquè es viu molt tranquil al lloc on van néixer, ple de referents. L’Albert i la Maria Jesús vivien al mateix carrer i el destí els va unir l’any 1987, durant una festa a Castelldefels. Dues vides paral·leles de joves, unides des de fa 30 anys i amb més de 25 de casats. El fill, l’Adrià, que ha treballat en el Petit Ca la Flauta i coneix el sector, ha estudiat un grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments i actualment treballa en una empresa que es dedica a la recerca d’additius alimentaris. La filla, la Mireia, estudia Administració i Direcció d’Empresa (ADE) i, quan decideixi el seu futur, tindrà moltes possibilitats. Gràcies als estudis i al treball d’Albert i de Maria Jesús, als fills se’ls obre un futur ple d’alternatives.

© Javier Sardá – www.fotosarda.com

Notícies relacionades

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

Vox punxa en l’intent de criminalitzar el centre d’acollida de Cister

Paral·lelament, una vintena de veïns es reuneixen a les portes de l'edifici en una concentració de suport

Un centre d’acollida a persones sense llar de la Bonanova, al punt de mira de l’extrema dreta

Vox convoca una manifestació, tot i que el veïnat i l'Ajuntament asseguren que mai ha generat conflictes

El Jardí 114, febrer 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/03/ElJardi114_Febrer25_0402.pdf
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí