Alicia Kopf fa una interpretació literària de Clarice Lispector

Lispector, autora feminista, indaga en els límits del gènere, el llenguatge i la consciència

0
Alicia Kopf © Maria Antònia Font

Arts i Lletres

Maria Antònia Font

Dia 8 de gener, els amants de la vida normal tornàvem a tenir una agenda d’activitats digna i suggeridora. Una possibilitat era anar a la Biblioteca de Sant Gervasi–Joan Maragall a escoltar Alicia Kopf, que va oferir una interpretació literària i alhora personal de Cerca del corazón salvaje (1943), de Clarice Lispector.

Es tracta de la primera novel·la de l’escriptora, que va publicar amb tan sols 23 anys. Aquesta circumstància en una obra tan profunda fascina Kopf. Al seu entendre, la podem considerar autora feminista, bo i no fer-ne bandera. I és que Lispector sempre indagaria en els límits del gènere, el llenguatge i la consciència: a la seva obra, la matèria és narració però també ontologia, va afirmar, i totes les descripcions que hi trobem denoten una observació prèvia de la realitat molt minuciosa.

Més en concret, els temes de Cerca del corazón salvaje i de la producció novel·lística general de Lispector són la metamorfosi del cos des de l’origen de la vida fins a la mort i l’expressió conscient de l’alteritat. Així mateix, la llengua es caracteritza per la juxtaposició d’imatges, el contrast entre el plaer i la por i l’experiència de la maternitat. Tot això es manifesta ja a la primera novel·la, que encara té romanents de l’estructura convencional amb argument.

Kopf també va recordar algunes idees tan esteses com vigents: la primera, que per parlar d’un autor no sempre cal apel·lar a la seva biografia; i la segona, que el millor homenatge que podem fer a un autor és llegir-lo (no cal dir que això també val per a les escriptores: el masculí és gramatical, genèric).

Tota la dissertació es va complementar de la lectura d’una munió de fragments de la novel·la, que malauradament no tenen ni a les biblioteques dels nostres barris ni a Gràcia. Els lectors que vulgueu descobrir Clarice Lispector, però, sapigueu que a les biblioteques del nostre districte hi podeu trobar altres obres seves:

  • Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall: Solo para mujeres: consejos, recetas y secretos, Queridas mías, Cuentos reunidos, El misteri del conill que pensava (infantil), La Passió segons G.H., Agua viva, Revelación de un mundo, La hora de la estrella, Aprendizaje o el libro de los placeres
  • Biblioteca Clarà: La Pasión según G.H., Queridas mías, Correo femenino, La vida íntima de Laura (infantil),Aprendiendo a vivir y otras crónicas, Para no olvidar: crónicas y otros textos, La hora de la estrella
  • Biblioteca de Collserola – Josep Miracle: La vida íntima de Laura (infantil)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.