Dimarts 19, març 2024
13.3 C
Sant Gervasi
13.2 C
Sarrià
Publicitat

Alicia Kopf fa una interpretació literària de Clarice Lispector

Lispector, autora feminista, indaga en els límits del gènere, el llenguatge i la consciència

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 24.1.2019 9:30

Arts i Lletres

Maria Antònia Font

Dia 8 de gener, els amants de la vida normal tornàvem a tenir una agenda d’activitats digna i suggeridora. Una possibilitat era anar a la Biblioteca de Sant Gervasi–Joan Maragall a escoltar Alicia Kopf, que va oferir una interpretació literària i alhora personal de Cerca del corazón salvaje (1943), de Clarice Lispector.

Publicitat

Es tracta de la primera novel·la de l’escriptora, que va publicar amb tan sols 23 anys. Aquesta circumstància en una obra tan profunda fascina Kopf. Al seu entendre, la podem considerar autora feminista, bo i no fer-ne bandera. I és que Lispector sempre indagaria en els límits del gènere, el llenguatge i la consciència: a la seva obra, la matèria és narració però també ontologia, va afirmar, i totes les descripcions que hi trobem denoten una observació prèvia de la realitat molt minuciosa.

Publicitat

Més en concret, els temes de Cerca del corazón salvaje i de la producció novel·lística general de Lispector són la metamorfosi del cos des de l’origen de la vida fins a la mort i l’expressió conscient de l’alteritat. Així mateix, la llengua es caracteritza per la juxtaposició d’imatges, el contrast entre el plaer i la por i l’experiència de la maternitat. Tot això es manifesta ja a la primera novel·la, que encara té romanents de l’estructura convencional amb argument.

Kopf també va recordar algunes idees tan esteses com vigents: la primera, que per parlar d’un autor no sempre cal apel·lar a la seva biografia; i la segona, que el millor homenatge que podem fer a un autor és llegir-lo (no cal dir que això també val per a les escriptores: el masculí és gramatical, genèric).

Tota la dissertació es va complementar de la lectura d’una munió de fragments de la novel·la, que malauradament no tenen ni a les biblioteques dels nostres barris ni a Gràcia. Els lectors que vulgueu descobrir Clarice Lispector, però, sapigueu que a les biblioteques del nostre districte hi podeu trobar altres obres seves:

  • Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall: Solo para mujeres: consejos, recetas y secretos, Queridas mías, Cuentos reunidos, El misteri del conill que pensava (infantil), La Passió segons G.H., Agua viva, Revelación de un mundo, La hora de la estrella, Aprendizaje o el libro de los placeres
  • Biblioteca Clarà: La Pasión según G.H., Queridas mías, Correo femenino, La vida íntima de Laura (infantil),Aprendiendo a vivir y otras crónicas, Para no olvidar: crónicas y otros textos, La hora de la estrella
  • Biblioteca de Collserola – Josep Miracle: La vida íntima de Laura (infantil)
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.