Dijous 07, desembre 2023
14.8 C
Sant Gervasi
14.7 C
Sarrià
Publicitat

“Volem que Sagnier sigui un punt de referència feminista per les joves del districte”

La Comissió Feminista de l’Espai Jove Casa Sagnier es renova amb nous projectes i objectius explicats en una entrevista a El Jardí

Publicat el 6.3.2022 6:30

La Mirada Jove

Ana Rubió

Organitzar xerrades i tallers, fer xarxa amb les associacions del districte i crear una biblioteca feminista oberta a totes les joves són algunes de les propostes que la Comissió Feminista de l’Espai Jove Casa Sagnier vol impulsar aquest 2022. La Júlia Escanilla i l’Elisa Capel en són les actuals integrants i estan replantejant el projecte per tal d’adequar-lo a les necessitats de les joves de Sarrià – Sant Gervasi. Fins al moment, ja han inaugurat la biblioteca feminista i han preparat una programació completa pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona. El seu objectiu és obrir-se cap enfora, però sense descuidar les cures internes que han caracteritzat la comissió des que es va crear el 2018.

Publicitat

Ja fa quatre anys que vau iniciar el projecte…

Publicitat

Júlia: Exacte. Ho vam fer arran d’inquietuds que tenia l’equip de Sagnier, i es va formar com un espai de debat entre les dones de l’equip.

Elisa: Sí! Era un espai de cures, de reflexió.

Un espai intern.

J: Això mateix. No estava enfocat a dinamitzar res com a espai jove sinó com un grup de dones per debatre i qüestionar-se coses.

Quin és el rumb de la comissió?

E: Sense oblidar la part interna de l’equip, volem fer accions cap al districte, cap enfora, cap a les joves! Crear un espai més constant i productiu.

J: Bàsicament, volem aprofitar les diferents oportunitats d’intervenció al districte ja sigui des de l’espai jove o anant als instituts, col·laborant amb les comissions feministes i formant-nos a nivell intern.

Com us organitzareu per complir amb els objectius?

E: La nostra idea és que la dinamització de la comissió es dilueixi una mica, que no recaigui tot el pes en nosaltres.

J: Ens agradaria fer formacions a l’equip i poder dividir la feina en petits grups: unes persones que s’encarreguin de la formació, d’altres que siguin el nexe amb els instituts del barri, unes que gestionin les xarxes…

L’Elisa i la Júlia davant la bilioteca feminista de Casa Sagnier © Ana Rubió

Heu rebut alguna formació abans de renovar la comissió?

E: Sí. De moment, les dues hem fet una formació del Consell de Joventut de Barcelona (CJB) amb la cooperativa Candela, i ara estem en contacte perquè vinguin a formar a tot l’equip.

J: Per nosaltres, el més important és que la comissió no sigui un desgast i que en surtin projectes ben parits.

E: Exacte. Penso que ens hem adonat que per fer una passa, t’has de mirar les cinquanta que has fet anteriorment. Es tracta d’identificar què s’ha de canviar de tot el procés perquè la següent passa sigui transformadora.

En els quatre anys de vida, quin ha estat el progrés més significatiu?

J: Crec que ha estat posar consciència al moviment i anar-ho remarcant. Evitar que la nostra sigui una comissió que està posada allà perquè com a entitat queda bé ser feminista. Volem anar molt més enllà: volem que Sagnier sigui un punt de referència feminista per les joves del districte, tant per les que fluctuen per aquí com per les que van als instituts de la zona.

Com planifiqueu arribar a les joves del districte?

E: Principalment, a través dels instituts. La idea és anar-hi, conèixer les joves i preguntar si volen crear estructures feministes als seus centres, si aquestes ja existeixen o si el professorat ja té algun tipus d’organitzacions.

J: Si més no, donar eines i recursos als instituts que volen crear aquests espais.

Biblioteca feminista de Casa Sagnier © Ana Rubió

Quines entitats feministes coneixeu de Sarrià – Sant Gervasi?

E: N’hi ha poques i encara les estem descobrint. Ara per ara sabem que a l’Institut Costa i Llobera hi ha l’assemblea LGTBI del professorat, al Menéndez y Pelayo hi ha una comissió feminista i a l’Escola Pia de Sarrià també hi ha moviment.

Quina visió teniu de la lluita feminista al districte?

E: No hem investigat gaire perquè acabem de començar aquest projecte, però jo crec que ens falta connexió. Sabem que hi ha una voluntat de crear xarxa i compartir recursos, però és un procés lent.

Creieu que el barri té ganes de transformar-se?

E: Pensem que el barri no abraça gaire aquest canvi, però nosaltres estem aquí per les joves i elles sí que tenen aquesta necessitat.

Us fixeu un tipus de públic?

E: Les activitats estan obertes a tothom. Sabem que qui hi assistirà seran noies o persones amb identitats dissidents, però no tanquem la porta a ningú. No hem fet mai un curs de compreses de tela on hagi vingut un home cis.

Voleu arribar-hi?

E: La veritat és que no ens ho havíem plantejat, perquè tampoc estem oferint un taller dirigit a homes-cis de noves masculinitats; ens ho apuntem perquè també és interessant.

Parlem de la nova biblioteca feminista.

J: De fet, ja existia. Era una biblioteca interna només per treballadores i, quan vam començar a replantejar tota la comissió feminista, vam decidir obrir-la al barri.

Com funciona?

E: Les bases són com les de la Biblioteca de Catalunya. Ara hi ha 25 llibres que es poden agafar lliurement.

En què us baseu per escollir els llibres?

E: Molts ja els teníem abans i, per escollir els nous, hem seguit les recomanacions de la cooperativa Candela. També, per no quedar-nos només amb els autors que ja tenen molta repercussió, hem estat buscant obres de joves que estan creant contingut, una mica amb la idea de fer suport a noves creadores.

Una usuària de la bilbioteca feminista © Ana Rubió

Un altre objectiu són les formacions feministes. Les oferiu vosaltres dues?

E: Ens encantaria estar en contacte amb les joves i fer formacions, debats… però nosaltres no en som prou expertes, de moment. Tenim la sort, però, d’estar en contacte amb entitats que en saben molt i que ens poden formar com a equip.

S’acosta el 8 de març, què teniu preparat?

E: De moment hi ha diverses activitats programades com el taller ‘Preparat per la mani’, un espai creatiu on personalitzar materials, totebags, xapes… per després sortir a reivindicar-nos als carrers. J: Després, hi ha l’apartat cultural, que vindrà La poetika.

E: Sí, el 18 de març vindran les noies de la Poètika a fer una jam multidisciplinar artística que acabarà amb un concert. A més, estem replantejant les activitats que ja estaven programades pel març per tintar-les també de perspectiva de gènere.

J: Al final, des de la comissió tenim molt clar que la nostra tasca no es queda només en reivindicar el novembre i el març, sinó en poder revisar també totes les activitats que fem, com les fem i qui i com hi participa.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.