Diumenge 15, setembre 2024
22.9 C
Sant Gervasi
22.8 C
Sarrià
Publicitat

Aliments tòxics pels gossos ara que ve Nadal

Cafeïna, raïm, panses, nous de macadamia, xocolata i alcohol poden arribar a ser letals per a les nostres mascotes en cas d'ingesta

Publicat el 19.12.2023 5:00

Clàudia Sucarrat

Publicitat

El Nadal és l’època de l’any en què ens trobem amb més intoxicacions alimentàries dels gossos. Tot i que ens agradi gaudir de les festes amb els nostres companys i que puguin tastar els aliments deliciosos que prenem, hem de saber que no tots son aptes per a ells. De fet, hi ha diferents aliments que poden ser molt tòxics pels gossos. La seva toxicitat pot ser variable en funció dels seus efectes i també en funció de la quantitat ingerida. A continuació, us mostrem diferents aliments classificats segons el seu nivell de toxicitat.

Publicitat

Aliments molt tòxics, que poden ser letals, i que requeriran d’una visita urgent al veterinari

Cafeïna: Estimulant àmpliament disponible en te, cafè i xocolata. La cafeïna és un estimulant del sistema nerviós central i dels músculs, inclòs el miocardi. Els gossos que pateixin malalties cardíaques presenten més risc. Els símptomes apareixen entre 1 i 3 hores, tals com vòmits, diarrea, taquicàrdia, pupil·les dilatades, excitació, fins i tot convulsions. 

Raïm i panses: Es desconeix el mecanisme tòxic i sembla que no hi ha correlació entre la quantitat ingerida i els seus efectes. La ingesta de la fruita seca, la pansa, provoca efectes clínics més greus. Els símptomes apareixen entre les 6 i les 24 hores. Acostumen a ser hipersalivació, vòmits o diarrea (poden contenir sang) o debilitat. Pot ocasionar insuficiència renal aguda.

Aliments de toxicitat mitjana que generalment tenen una evolució favorable en cas d’ingesta, però que en funció de la quantitat ingerida poden ser letals

Castanyes: L’escorça, les fulles i les flors son les més tòxiques (contenen aesculina). La llavor conté midó i aproximadament un 5% d’esculina. Els símptomes apareixen en 6 hores. I poden ser vòmits, diarrea, hipersalivació, sensibilitat abdominal o deshidratació.  En cas d’ingesta de la castanya sencera es pot produir obstrucció del tracte intestinal.

Cacauets: La majoria dels gossos que ingereixen cacauets només presenten signes gastrointestinals. En alguns casos es produeixen convulsions per la ingesta de la sal dels cacauets salats. Els símptomes apareixen en poques hores i acostumen a ser vòmits, diarrea i molèsties abdominals.

Nous de macadamia: Es desconeix el mecanisme de la toxicitat. Els símptomes apareixen en 12 hores i inclouen dolor abdominal, vòmits, diarrea, depressió, coixesa, dolor articular i postració.

Xocolata: Conté teobromina, una metilxantina, el principal alcaloide de la planta Theobroma cacao. Els productes de xocolata poden contenir altres components tòxics com ara panses, cacauets o grans de cafè. Les metilxantines produeixen l’estimulació del sistema nerviós central. També provoquen un augment contractilitat muscular tant en el múscul cardíac com en el múscul esquelètic. El cacau en pols i els grans de cacau contenen les concentracions més altes de teobromina. També trobem una concentració més elevada en la xocolata negra que en la xocolata amb llet. Els símptomes apareixen en 2-4 hores i acostumen a ser vòmits, sensibilitat abdominal, hipersalivació i taquicàrdia. En casos greus també poden presentar rigidesa muscular, tremolors, convulsions i disfunció renal.

Alcohol: L’etanol és un depressor del sistema nerviós central. Els símptomes apareixen en 1-2 hores i poden ser vòmits, diarrea, excitabilitat i agitació, i després depressió i somnolència. En casos greus poden ocasionar coma, hipotèrmia, incontinència urinària i depressió respiratòria.

Cebes i alls: Inclou tot tipus de cebes, com calçots o porros. Les espècies Allium contenen una varietat d’organosulfòxids.  Les races de cans japonesos i coreans són més sensibles als seus efectes. Els símptomes es poden presentar en 24 hores, però el més habitual és que es presentin després de dies. Causen efectes gastrointestinals (inapetència, vòmits, molèsties abdominals i diarrea) i anèmia. 

En cas d’observar signes clínics sospitosos d’intoxicació en el teu gos, ves ràpidament al veterinari. Sempre que puguis aporta l’empaquetat del producte que pensis que pot haver ingerit per poder conèixer la seva composició i així, donar un tractament més efectiu. Molt bones festes i estigueu a l’aguait del que mengen els vostres peluts. 

Clàudia Sucarrat és veterinària en cap de La Veterinària de Sarrià

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.