Política
Sergi Alemany
Arran Sarrià ha posat en marxa la maquinària de la setmana del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, amb una xerrada de la candidata per la CUP a l’alcaldia de Barcelona, Anna Saliente, que portava per títol “De la II Internacional a la Revolució Russa: Polèmica entre dones socialistes i burgeses.”
Una trentena de persones s’ha acostat aquest dilluns al vespre a escoltar a Anna Saliente al carrer Canet (Sarrià). La candidata per la CUP Capgirem Barcelona a les eleccions municipals ha fet una classe d’història al carrer, abordant el paper de les dones socialistes a la Segona Internacional i fins a l’esclat de la Primera Guerra Mundial, centrada sobretot en les polèmiques sorgides amb les dones burgeses.
Zetkin, Luxemburg o Kol·lontai
Clara Zetkin, Rosa Luxemburg o Aleksanda Kol·lontai. Aquests han estat els tres noms més pronunciats per Saliente per defensar el paper del feminisme socialista front el burgés, que tot i ser dos moviments que compartien demandes similars, “tenien diferents objectius.”
Les dones socialistes volien estar igualades amb els homes en oportunitats de drets polítics i civils i lluitaven per un sufragi universal, mentre que les burgeses apostaven per un sufragi censatari. Així mateix, les socialistes reclamaven unes millors condicions laborals de les dones i reivindicaven l’amor lliure, mentre que les burgeses, a parer de Zetkin i Luxemburg, “no podien liderar les reivindicacions de les dones perquè impugnaven molt del que elles representaven.”
El 8M actual i el ‘feminisme liberal’ de Ciutadans
Al final del seu discurs, Saliente ha fet un salt endavant en el temps per demostrar que hi ha molts debats històrics que continuen vigents en l’actualitat. Per la cupaire, en els últims anys, “per sort”, s’està recuperant la visió de classe del 8 de març després d’anys de “pura commemoració”, incidint en l’origen del 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora i no el Dia Internacional de la Dona.
En aquest moment d’abordar l’actualitat ha estat quan Saliente ha citat a la cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, que fa uns dies participava en la presentació del Manifest de Feminisme Liberal, de Ciutadans, una declaració que mostra una posició contrària a excloure els homes de les lluita feminista, que en boca d’Arrimadas també suposa estar a favor de regular la prostitució o la gestació subrogada. “El feminisme liberal, com la independència de dretes, segurament existeixi”, ha dit Saliente.
Feminisme: el concepte
“Que les cures no substitueixen altres demandes de les dones”, ha demanat Saliente. Feminisme liberal és un oxímoron o hi ha diferents corrents de feminisme? El feminisme implca divisió de classes? Les cures i la sororitat han de ser la base de la lluita contra el patriarcat? No hi pot haver discussió política entre dones o en espais feministes? Com ens hem de relacionar en espais de feminisme transversal? Són preguntes que Saliente ha deixat formulades als assistents, per anar acabant i generar debat amb la mirada posada en la Vaga Feminista del 8M.