Societat
Natalia Avellan
La sororitat, la transversalitat i la resiliència han copsat la jornada reivindicativa prèvia al 8M, organitzada pel Centre Assís. Aquest divendres 7 de març a la plaça de Sarrià, el centre d’acollida per a persones sense llar ha commemorat el Dia Internacional de la Dona amb diverses activitats, que han donat visibilitat a la problemàtica del sensellarisme femení.
Sota el nom “La Prèvia del #8M”, des de primera hora del matí, la plaça de Sarrià s’ha omplert amb voluntàries del centre i dones en situació de sense llar. L’acte públic s’ha organitzat per tal de fer un crit a l’acció, de manera que els responsables polítics donin resposta a la seva realitat.
A partir de les 10 h del matí, davant de la nova Biblioteca J.V. Foix de Sarrià, una trentena participants, sota la direcció de l’artista grafitera Mali, han dissenyat dos murals pintats amb esprais de tonalitats liles, seguint les plantilles que havien preparat prèviament al centre. “Guerreres” i “Fortaleses” han estat els missatges que han volgut deixar plasmats, acompanyats del símbol transfeminista, dues mans obertes, flors i un 8M.

Paral·lelament, durant el taller de creació de pancartes amb l’artterapeuta Maria Joao Ferreira, les dones del Centre Assís han escrit missatges reivindicatius com “Amor no és maltractar”, “L’art és teràpia”, “Això és lluitar com una nena” o “Que el privilegi no t’ennuvoli l’empatia”, apel·lant a la complicitat i el suport entre dones.
A continuació, d’11 h a 12 h, la professora d’autodefensa feminista, Agustina Aldrey, ha dirigit un taller d’autodefensa, que s’ha realitzat amb èxit malgrat la pluja. “Les dones no estem preparades per contraatacar perquè no tenim prou pràctica d’autodefensa”, ha explicat Aldrey. Tot acompanyades de música de fons, les participants s’han col·locat en parelles formant una rotllana, per posar en pràctica diverses tècniques i moviments corporals que els permetran ser capaces de protegir-se en cas de patir una agressió masclista. “Molts cops, les dones utilitzen una expressió de gènere més masculinitzada, per no ser desitjables i no patir tantes agressions”, ha recalcat Marta Cruz, treballadora social del Centre Assís i membre de l’equip de dones i identitats LGTBIQ+.
Exposar-se als perills de l’espai públic
Des del 2001, el Centre Assís treballa amb perspectiva de gènere, oferint acompanyament social i emocional a les dones i a les persones LGTBIQ+ que viuen situacions de sensellarisme. “Anem a lluitar a veure si aconseguim que més dones no passin totes les coses dolentes que hem passat i estem passant. Som unes guerreres per totes les dones que ja no estan”, ha explicat una de les dones ateses al centre.
Moltes de les dones que reben l’acompanyament del Centre Assís passen la nit a diferents infraestructures, com l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Tanmateix, darrerament s’ha agreujat la seva situació, després de l’operatiu que ha haver-hi el passat 26 de febrer, quan es van desallotjar un centenar de persones sense llar que dormien dins l’edifici i els voltants. “Les dones sense llar solen evitar l’espai públic. Normalment, s’exposen en espais privats, perquè no és el mateix estar exposada a qualsevol cosa impredictible que a alguna cosa en concret”, afegeix Cruz.

Lectura del manifest: un clam a la sororitat
El moment culminant de la jornada ha arribat cap a les 12.30 h, quan les dones acompanyades per Assís han alçat la veu amb la lectura d’un manifest elaborat per elles mateixes. L’escrit ha posat en relleu com el masclisme, el racisme, la discriminació i la desigualtat travessen la societat actual, que “ven les dones com una imatge”. “No volem guerra contra els qui ens violenten, sinó la seva responsabilitat”, han reclamat les encarregades de transmetre el missatge.
“Hem estat vícimes, però som més que una història trista. Entre nosaltres som una mirada còmplice. Cada dia ens esforcem, existim, vivim. Ja és hora que siguem escoltades, recolzades i considerades a tot el món”, apunten.

El manifest també ha insistit en el constant enfrontament entre dones. “Som dones, totes venim d’un ventre, independentment de la religió o l’orientació sexual. Ens divideixen i per això ens vencen”, han destacat les portaveus. Amb la voluntat de posar fi a aquestes divisions, han volgut llençar algunes peticions a les seves companyes d’arreu, a qui també han ofert la mà, per donar-los “força i amor”. Entre les demandes expressades, ha figurat el respecte mutu per construir relacions socials, la responsabilitat de mantenir un entorn lliure de violències, l’empatia i la humilitat per reconèixer les etapes personals de cadascuna. Mentrestant, al món li han demanat la llibertat d’opinió, un sistema judicial no violent, treball digne, llibertat d’elecció i la no discriminació per portar el vel, entre altres demandes.

El missatge ha culminat amb un to positiu, buscant la unió dins el gènere femení, tot i les realitats diverses que el conformen. “Som guerreres, volem ser dones lliures”, han conclòs les presents, que s’han unit en un aplaudiment conjunt. Finalment, en acabar l’acte, totes han gaudit d’un vermut, resguardant-se de la pluja cada vegada més forta.
Així mateix, en paral·lel a la programació que ha tingut lloc tot el matí a la plaça de Sarrià, el Centre Assís, ubicat a Via Augusta 405-407, ha obert les portes a tots els homes disposats a participar en un taller de reflexió al voltant de les reivindicacions de les dones per a una societat més justa i igualitària.