Política
Jesús Mestre
El Teatre de Sarrià va obrir el curs aquest dimarts amb un acte organitzat per l’ANC Sarrià – Sant Gervasi sobre el Consell per la República, amb el portaveu de Demòcrates per Catalunya, Antoni Castellà, de ponent. Castellà va definir el Consell de la República com la institució que acull el Govern legítim de Catalunya a l’exili, una entitat de màxima transversalitat que reuneix a partits polítics, entitats i persones independents. El seu principal objectiu és ser el garant dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. És una fundació registrada a Bèlgica, així que fora del radi d’acció directa del Govern espanyol, i, en el cas de suspensió de la Generalitat, defensa que podria assumir les seves atribucions a l’exili.
L’acte tenia com a finalitat cercar associats i finançament pel Consell per la República, sobretot petites aportacions econòmiques per part de molta gent (es va dir que actualment hi ha unes 90 mil persones associades), cosa que li dóna molta representativitat. Arreu del territori hi ha consells locals que poden assumir diverses tasques, sobretot de comunicació amb les persones interessades a col·laborar amb el Consell des de Catalunya. A Sarrià-Sant Gervasi també hi ha un d’aquests consells locals.
A partir d’aquesta primera exposició, Castellà va detallar l’objectiu del Consell, que és, essencialment, aixecar la suspensió de la declaració d’independència de l’octubre de 2017. I només es pot fer per la via unilateral i la confrontació, ja que no es creu amb la voluntat de diàleg de l’actual Govern espanyol: sí no ho ha fet en els darrers 300 anys, perquè ho ha de fer ara? Es van fer forces preguntes que el ponent va anar responent i va assegurar que “la via del diàleg no existeix”.
Una dona li va indicar que, a parer seu, la ciutadania està molt desinflada i la situació econòmica és prou dolenta per embarcar-se en una aventura com la que proposa el Consell. Castellà va respondre que estem amb guerra amb l’estat, i si la gent està cremada, és sobretot per accions com les del Tsunami Democràtic de la tardor de 2019, que no portaven enlloc. És partidari de no fer més accions simbòliques i concentrar-se en l’essencial: buscar el moment oportú per declarar la independència. Castellà està convençut que la flama encara és ben viva.