Política
John McAulay
Encara queda més d’un any i mig, però Elsa Artadi ja té la vista fixada en les eleccions municipals del 2023. La presidenta de Junts al consistori barceloní ha encetat la seva campanya amb un multitudinari acte, reivindicant-se com l’alternativa al “desgovern” de l’Ajuntament d’Ada Colau. Així, ha convidat a tots els veïns a “dir prou” i a “recuperar” la ciutat, i s’ha compromès a deixar-se la pell per fer-ho possible. “El meu entusiasme per Barcelona no té límits, i per això jo em rebel·lo”, ha afegit.
“Mirem per sobre de projectes personals, d’ideologies, de mirades curtes; mirem la ciutat”, ha reclamat. També ha demanat engrandir Barcelona per fer-la “innovadora i oberta al món, plena d’oportunitats per a tothom” per aconseguir que la gent “vulgui venir a viure i no fugir-ne”. “Barcelona ha de ser una capital global, és la capital de Catalunya, és la capital d’una nació i ha de ser capital d’Estat”, ha exigit.
L’esdeveniment ha atret a més de tres-centes persones al cinema Phenomena –al barri de la Sagrada Família–, omplint l’aforament màxim permès. Entre d’altres, noms de pes de Junts com ara la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els consellers del partit, han fet costat a Artadi. També s’hi ha vist a l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i el vicepresident de l’ANC, David Fernandez, entre d’altres.
Artadi ha obert el seu discurs remarcant que dos de cada tres barcelonins creuen que la ciutat empitjora cada any. “Jo formo part d’aquesta majoria, com molts de vosaltres, però també sé que una altra Barcelona és possible”, ha afegit. Per fer-ho, ha cridat a avançar les “transformacions” pendents de la ciutat amb una visió innovadora “que aporti progrés, qualitat de vida i sostenibilitat a la ciutat”, centrant-se en tres aspectes: energia, mobilitat i benestar.
Pel que fa a l’energia, ha criticat l’empresa pública Barcelona Energia, que compta amb només uns 4.000 abonats privats. “No solucionarem el repte de la transició energètica sense produir energia neta dins de la ciutat, i no ho estem fent”, ha dit, assegurant que Barcelona té la capacitat per impulsar aquesta “revolució energètica” a través de l’energia solar. “Imagineu què pot fer una ciutat amb 3.000 hores de sol l’any i 8 milions de metres quadrats de teulada òptima”, ha plantejat.
Respecte a la mobilitat, ha lamentat l’efecte negatiu que considera que han tingut les superilles, augmentant la congestió de carrers propers i “provocant el tancament de negocis”. Per això, ha rebutjat les recents actuacions “a base de pintura de colors i blocs de formigó” que s’han dut a terme a l’Eixample, afirmant que l’Ajuntament no ha fet estudis previs “perquè saben el que passarà i ho volen amagar”. “Si l’Eixample deixa de funcionar com a trama connectora, si el convertim en un lloc complicat per viure-hi, treballar o visitar, tota la ciutat en pagarà les conseqüències”, ha pronosticat.
I en relació amb el benestar, ha culpat a l’actual govern municipal de fer augmentar les desigualtats i empobrir Barcelona: “No s’han fet polítiques socials eficients, i s’està enfonsant l’activitat econòmica i, per tant, perdent oportunitats per a tothom”. També ha avisat de la inseguretat que considera que es viu a la ciutat, una situació “que va iniciar-se amb el canvi de govern el 2015 i que empitjora cada dia”, segons Artadi.
La líder de Junts a Barcelona ha acusat l’Ajuntament de ser “el govern de l’antiprojecte”, perquè “ni desenvolupa un projecte propi per la ciutat ni permet que d’altres ho facin”. Així, ha assegurat que el seu principal objectiu serà construir “una alternativa urbanística, de creixement econòmic i de progrés social”, i ha instat a dur a terme canvis com ara el recobriment de la Ronda de Dalt, unir la Zona Franca i el Paral·lel, i obrir el Parc de la Ciutadella al mar i als veïns.
“Hem de convertir Barcelona en un laboratori viu de solucions urbanes. Una ciutat viva, pensada i repensada constantment”, ha proposat, afegint que la ciutat té les universitats, els centres de recerca, la indústria i les entitats públiques i privades que es necessiten. “El repte que tenim és massa complex per fer-ho sols. Requereix el millor dels dos mons, les institucions i la societat civil, el sector públic i el sector privat i social”, ha conclòs.
Nascuda a Sarrià – Sant Gervasi i actual veïna de la Bonanova, Artadi és llicenciada en economia i doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat Harvard. Diputada al Parlament, va ser consellera de Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern entre 2018 i 2019. Des de les passades eleccions municipals és presidenta de Junts a l’Ajuntament de Barcelona.