Espai cedit
Comunalitat La Drecera
Des de fa temps que els nostres barris afronten una crisi habitacional que ens afecta de ple i que es veu agreujada per la combinació d’un mercat immobiliari descontrolat per l’especulació dels fons d’inversió i pisos turístics, l’escassetat de vivenda assequible i l’augment exponencial dels preus de venda i lloguer (els més cars de Barcelona).
Els nostres barris s’estan convertint en un exemple de com un mercat immobiliari en auge provoca gentrificació i greus conseqüències socials, impossibilita la continuïtat al barri de les generacions presents i futures, i facilita l’entrada dels que disposen d’un major poder adquisitiu. Aquesta dinàmica provoca que molts joves i famílies amb recursos limitats es vegin obligats a marxar del barri.
Les persones sense llar han incrementat de manera alarmant i les associacions que treballen en l’atenció d’aquest col·lectiu alerten d’un augment substancial de persones que es troben en situació de precarietat extrema; al barri tenim el ASSÍS, Sant Joan de Déu Serveis Socials i Associació Cedre.
Per afrontar aquesta problemàtica és necessari un enfocament a diferents nivells; és essencial la col·laboració entre organitzacions socials, govern i el sector privat. Calen mesures a curt, mitjà i llarg termini que abordin tant l’oferta i la demanda com la gestió actual de l’habitatge. Són necessàries accions immediates i efectives, les més urgents: limitació dels preus de lloguer, desarticulació de les empreses de desocupació, reducció dels allotjaments turístics i ús social dels habitatges buits. Tot englobat amb la idea que l’habitatge és un dret bàsic i universal i no un bé comercial amb què fer negoci.
Qui defensa aquest dret de manera més directa actualment són les diferents organitzacions populars dels territoris, principalment els sindicats d’habitatge, que han anat guanyant presència en tots els barris de la ciutat, també al nostre, així com a la resta de l’Estat. El Sindicat de Llogateres i el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya han convocat de manera conjunta una manifestació per al proper 23 de novembre amb el lema “S’ha acabat. Abaixem els lloguers”.
Mentre s’aborda aquesta lluita, és necessari fomentar altres formes d’habitatge que s’allunyin del sistema i que permetin les persones viure de manera digna, i que les institucions assumeixin el compromís de protegir els més vulnerables. El nostre districte és el que menys vivenda social té a la ciutat.
Amb aquests objectius, des de l’eix d’habitatge de la Drecera estem treballant en les següents línies:
- Elaboració d’una diagnosis i mapatge sobre la situació de l’habitatge a Sarrià i a Vallvidrera, que contingui informació detallada sobre la situació d’habitatge social, públic, cooperatiu, lloguer de temporada, pisos turístics, desnonaments, disponibilitat a institucions religioses, etc.
- Impuls d’una borsa de lloguer compartit per facilitar que la gent del barri i les noves generacions es pugui mantenir al barri
- Difusió i suport de les reivindicacions veïnals que lluiten per un habitatge assequible (Plataforma Defensem Can Raventós, Plataforma la Buenos Aires) i col·lectius organitzats per un altre model de barri (cooperatives d’habitatge Torrent Viu i Can 70, Sindicat de Cassoles)
Si vols formar part del grup de treball de l’eix d’habitatge ens pots contactar a ladrecera@ladrecera-sv.cat.