Divendres 22, setembre 2023
20.2 C
Sant Gervasi
20.1 C
Sarrià
Publicitat

Balanç econòmic de l’últim any, per Joan Buscà

El 2021 es tanca amb una sensació agredolça

Publicat el 13.3.2022 6:00

Opinió

Joan Buscà i Ambrós

Tanquem l’any 2021 amb una sensació agredolça.

Publicitat

L’ocupació

Les dades d’ocupació han estat molt bones. La taxa d’atur s’ha reduït fins a xifres que no les havíem vist des del 2008 i el nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha superat la xifra de la precrisi del 2019. El nombre de persones que estaven amb ERTO també ha baixat substancialment. Per tant, les xifres del mercat laboral són bones i optimistes.

Publicitat

Recuperació empresarial

L’activitat de les empreses, negocis i petit comerç és i serà molt lenta. L’empitjorament de les perspectives eco- nòmiques és degut, bàsicament, al fort creixement de la inflació (6,1 %): per l’augment del preu de l’energia, de les primeres matèries i del transport —en particular el marítim—; per la dificultat de subministraments de materials a la indústria i la construcció, i per la variant òmicron de la covid-19, que encara culeja. Durant la primera meitat del 2022, sembla que la inflació es mantindrà elevada. Les pujades anunciades dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu i de la Reserva Federal USA pronostiquen un augment de preus i, per tant, un increment-manteniment de la inflació i una baixada del consum. L’eliminació dels confinaments i controls de la pandèmia junt amb l’estalvi acumulat dels confinaments poden ajudar lleugerament les previsions a la baixa de l’economia catalana. La inversió podria créixer gràcies a l’ajuda dels Fons Europeus Next Generation. Així i tot, la Cambra de Comerç de Barcelona manté per al 2022 una previsió de creixement del PIB a Catalunya del 6,3 %.

Sector exterior

Per culpa de la pandèmia, les relacions comercials entre els països s’han vist afectades notablement. A l’economia catalana, des de principis del 2021, el sector exterior (exportacions i importacions) ha registrat una forta expansió comparada amb els mesos anteriors. Les exportacions es van incrementar amb relació a les dades entre el gener i novembre del 2020. I les importacions van ser superiors al mateix període. Les expectatives per al 2022 són que les exportacions catalanes continuïn creixent, col·locant-se i mantenint el primer lloc del rànquing de la resta de les comunitats autònomes de l’Estat.

Indústria

Per culpa dels colls d’ampolla en els subministraments de matèries primeres, el preu de l’energia, el transport i els preus de matèries primeres, la indústria queda lluny de recuperar el nivell d’activitat previ a la pandèmia. L’evolució dels indicadors no són optimistes de cara al 2022. Haurem d’esperar. Per a Catalunya, aquesta dada és important perquè gran part del PIB de Catalunya prové de la indústria.

Construcció

Ha estat el sector més dinàmic de l’economia catalana. El consum de ciment (dada representativa per a aquest sector) ha estat superior al consum dels mateixos mesos de l’any anterior. En canvi, hi ha hagut problemes amb el subministrament d’alguns materials, com ara la fusta i l’acer. Aquest sector ha absorbit molta mà d’obra que ha ajudat a reduir les taxes d’atur comentades anteriorment en l’ocupació.

Serveis

És el sector amb més nivell d’incertesa. En el sector comercial de grans superfícies, en els últims dotze mesos, hi ha hagut una davallada d’un 2,6 %. Contràriament, en el comerç al detall, ha estat a l’inrevés: una variació en positiu. Això ens mostra un possi- ble canvi d’hàbits dels compradors, juntament amb un altre increment substancial de les compres per Internet. La pregunta és: aquests canvis d’hàbits han vingut per quedar-se o seran conjunturals? Per acabar de comentar el sector de serveis, queda el turisme. Se segueix a mínims històrics: per sota del 50 %, amb moviment de passatgers als aeroports, turistes estrangers, pernoctacions en hotels, restaurants. Tanmateix, una dada esperançadora: l’Observatori del Turisme de l’Ajuntament de Barcelona informa que per al 2022 hi ha concertats més de cent congressos i fires a Barcelona.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.