Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Barcelona inaugura unes jornades per donar a conèixer l’eutanàsia

L'associació Dret a Morir Dignament (DMD) i l'Ajuntament de Barcelona aposten pel districte de Sarrià-Sant Gervasi

Publicat el 2.11.2022 20:30

Societat

Alvaro Ribelles

Amb l’arribada del Dia Internacional de la Mort Digna, el 2 de novembre, l’ONG Dret a Morir Dignament (DMD) ha organitzat unes jornades úniques a la ciutat i ho ha fet al dsitricte de Sarrià-Sant Gervasi en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Sota el nom ‘No hi ha vida plena sense mort digna’ l’objectiu és donar a conèixer a la ciutadania els drets sanitaris que tenen a la seva disposició, en especial el dret de decidir quan posar fi a la vida pròpia en casos de diagnòstic clínic terminal. Dret a Morir Dignament justifica la importància d’aquestes jornades perquè consideren que, tot i el suport de l’opinió pública, encara és “un tema tabú i invisibilitzat”. 

Publicitat

L’acte inaugural d’aquestes jornades, celebrat aquest dimecres 2 de novembre a la Seu del Districte, ha comptat amb experts del sector sanitari. Ha estat presidit per la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarrafa, que ha obert la cerimònia donant suport “a tots aquells pacients que no han gaudit del dret a l’eutanàsia i han servit de precedent a òrgans públics de la problemàtica”. Poc després, la metgessa del CAP Vallcarca – Sant Gervasi Rosario Jiménez ha explicat quines són les condicions necessàries per poder demanar la sedació pal·liativa, fent èmfasi en el fet que la petició per part del pacient s’ha de donar “en un estat de consciència diagnosticada”.

Publicitat

La següent professional en parlar ha estat la treballadora social al CAP Sarrià, Núria López Gomis, que s’ha enfocat més en el tractament amb els pacients disposats a rebre l’eutanàsia, i ha presentat també el Document de Voluntat Anticipada (DVA), que és aquell document adreçat al metge o a la metgessa responsable, en el qual una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions a tenir en compte en el moment de la seva mort.

Aquests testaments clínics són molt importants pels afectats per malalties psicodegeneratives com l’Alzheimer. Els DVA ajuden molt al procés burocràtic de l’eutanàsia, ja que donen una justificació per part de l’afectat en un moment en què es considera que eren conscients. L’última persona en parlar ha estat la infermera i vicepresidenta de DMD Nani Hidalgo, que ha reincidit en la idea que la mort per sedació és “una bona mort”.

A aquest acte inaugural el seguirà un mes de novembre molt actiu en la divulgació de la nova llei. Aquest mateix dijous el Teatre de Sarrià presenta l’obra Celebraré mi muerte, del director Marcos Hourmann. A més, els centres cívics i biblioteques públiques del districte acolliran durant tot el mes xerrades i tallers organitzats per la DMD adaptats per a tots els públics.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.