Dimecres 06, novembre 2024
16.9 C
Sant Gervasi
17.4 C
Sarrià
Publicitat

Barcelona recupera prop de 500 obres desaparegudes de Muñoz Ramonet

Les ha localitzat la Guàrdia Civil i Joan Subirats ha afirmat que encara falta trobar obres "molt valuoses"

Publicat el 2.10.2020 16:12

Cultura

Carme Rocamora, Sergi Alemany

La ciutat de Barcelona està a punt de recuperar prop de 500 obres de l’empresari Julio Muñoz Ramonet, que no van poder ser localitzades en el seu dia per part de l’Ajuntament a la finca del carrer Muntaner, al barri de Galvany, tot i que aquest empresari barceloní va lliurar aquest llegat a la ciutat a canvi que l’Ajuntament creés una fundació al seu nom, tal com va fer.

Publicitat

El tinent de Cultura, Joan Subirats, ha explicat en una roda de premsa aquest divendres que l’operació de recuperació -que es va produir entre febrer i març- ha estat portada a terme per la unitat de Patrimoni Històric de l’UCO de la Guàrdia Civil i el jutjat número 29 de Barcelona, 25 anys després d’haver començat els litigis tant de la Fundació Julio Muñoz Ramonet com de l’Ajuntament de Barcelona contra les seves quatre filles, pressumptes autores de l’ocultació de les obres.

Publicitat

Subirats ha precisat que la Guàrdia Civil ha aconseguit trobar 474 obres -376 pintures, 87 miniatures, quatre escultures, quatre ivoris i tres tapissos- que formarien part del llegat de l’empresari. La localització d’aquestes obres -l’operació més important de recuperació d’aquest llegat fins a hores d’ara- s’ha fet a Madrid en empreses, societats i domicilis particulars, i s’han trobat en diversos estats de manteniment, algunes ocultades en soterranis de cases.

 

 

 

 

 

 

El conjunt de pintures i dibuixos és el més nombrós recuperat fins ara i reuneix obres realitzades amb diverses tècniques i en diferents suports, com compartiments de retaules dels segles XIV-XVI (17), pintura dels segles XVI al XVIII (53), pintura del segle XIX (93) i pintura del segle XX (213).

El tinent del grup de Patrimoni Històric de l’UCO de la Guàrdia Civil, Juan José Águila, ha detallat que primer van intentar trobar les obres a través d’asseguradores, però finalment ho van aconseguir mitjançant empreses. Així, una empresa d’emmagatzematge i transport d’obres d’art els va comunicar que tenia obres de les investigades. Aquella mateixa tarda, del febrer de 2020, van intervenir obres en un dipòsit de Madrid. Tres dies més tard i també a Madrid una altra empresa va confirmar que tenia obres en possessió. A més, també s’han recuperat inventaris que poden ajudar a interpretar la col·lecció: “Barcelona serà finalment qui gaudeixi d’aquestes obres, i no uns pocs“, ha declarat el tinent de la Guardia Civil.

Les tasques de peritatge no han finalitzat però s’ha pogut comprovar que una bona part de les obres recuperades coincideixen amb el llistat de les obres d’art reclamades per la Fundació, i que formen part de la prestigiosa col·lecció ‘Bosch i Catarineu’ que Muñoz Ramonet va adquirir l’any 1950, de les que en destaquen diverses de Marià Fortuny i de Eugenio Lucas, taules gòtiques del XV i del XVI, pintura del segle XIX estrangera com Wintehalter o Morgan, pintura de l’escola espanyola del XVII i XVIII i pintura catalana del segle XIX i XX.

Molins, Subirats i Águila

Subirats ha afegit que encara falta trobar obres “molt valuoses”, com dibuixos de Fortuny, olis de Camarasa i miniatures: “Aquest anunci d’avui és un pas important, però no deixarem de persistir en la voluntat de Muñoz Ramonet de deixar aquest llegat a la ciutat”. En concret, s’estima que falten 50 pintures i dibuixos, 7 escultures, 173 miniatures i 13 ivoris.

L’advocat de la Fundació, Marc Molins, ha assegurat que aquesta troballa marca un punt d’inflexió en un procediment judicial “d’enorme complexitat”. Ha explicat que les obres ara estan a disposició judicial i ha destacat que és una alegria per als tècnics i ciutadans que finalment s’hagin recuperat, seguint “el desig del propietari que fossin gaudides de forma pública per tots els ciutadans”. 

També ha detallat que actualment es troben en dipòsits de Madrid i que estan estudiant la petició de trasllat i custòdia a Barcelona. Molins ha afegit que amb aquesta troballa també han descobert quatre inventaris: “La documentació intervinguda ens permetrà posar llum a aquesta obscuritat buscada per frustrar la voluntat testamentària. Podrem concretar amb més criteri el llegat”.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.