Societat
Jesús Mestre
Les voltes del Dipòsit del Rei Martí, a Bellesguard, van acollir la celebració del 35 è aniversari de Barnavasi, l’Associació de Comerciants de Sant Gervasi. A la trobada s’hi van convidar comerciants, representants d’entitats, polítics i gent del barri que han col·laborat amb l’associació al llarg d’aquest dilatat període. També era una mena d’acomiadament d’unes persones que, al llarg de molts anys, han portat el timó de l’entitat i que ara demanen un relleu. Salvador Albuixech, president des del 1997, no dimiteix del càrrec però se’l veu disposat a fer un pas al costat si hi ha un nou equip disposat a assumir la responsabilitat.
L’exposició de fotografies de Rosa Castells sobre la trajectòria de Barnavasi, presentada al juny a la Mostra de Comerç del carrer Muntaner, aquí lluïen molt més i justificaven la utilització d’aquest espai: és una bona manera de trobar-li sortida a un lloc tan emblemàtic com poc utilitzat. Potser, a l’exposició, hi ha un excés de fotografies, ja que, tot i estar ordenades cronològicament, en alguns casos es trobaven a faltar més explicacions. I també destacar més fotos emblemàtiques, mitjançant ampliacions, que permetrien valorar més la qualitat de les fotografies de Castells. Aquestes fotografies (Rosa Castells ens va dir que en té milers al seu arxiu), ens proporcionen una impagable crònica gràfica de la vida quotidiana i social de Sant Gervasi des del 1980 fins a l’actualitat.
Rosa Castells, Salvador Albuixech i el regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle, es van encarregar dels parlaments. Albuixech va fer un recordatori elogiós de Félix Amat (CDC), regidor del districte entre 1983-1995, amb qui es van emprendre moltes campanyes per dinamitzar el comerç de proximitat del barri, i va propiciar la col·laboració entre l’Ajuntament i Barnavasi. Batlle, que és veí de Galvany, va remarcar que la feina feta per organitzacions de comerciants com Barnavasi han permès preservar el comerç de proximitat i que, avui, a moltes zones del barri i del districte no hi hagi una “desertització comercial”, com passa a altres barris de Barcelona. També va proposar, mig de broma mig seriosament, canviar el nom del districte pel de “Sarrià i Sant Gervasi”. L’acte va acabar amb un concert de gòspel.