Societat
El Jardí
El grup REFiT Barcelona, integrat per professionals del Parc Sanitari Pere Virgili i adscrit al Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR), està buscant voluntaris i voluntàries de 65 anys o més, preferiblement residents als districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, per al projecte Front Stage. Aquesta iniciativa té com a objectiu prevenir la demència i la discapacitat, especialment en les persones amb fragilitat, mesurant l’impacte de l’exercici terapèutic en la millora de la condició física i cognitiva.
Amb el projecte Front Stage, els investigadors d’aquest grup de recerca pretenen demostrar que un programa d’exercici terapèutic, basat en una intervenció comunitària i dirigida per un fisioterapeuta expert, millora el flux i el metabolisme del cervell i contribueix, així, a frenar el deteriorament cognitiu i la discapacitat. Si aquesta intervenció es combina, a més, amb estimulació elèctrica transcranial directa (EETD), un suau corrent aplicat amb un casc, la millora encara pot ser més significativa, segons la hipòtesi d’aquest estudi.
Per implementar el projecte Front Stage, els professionals del Parc Sanitari Pere Virgili han començat a reclutar voluntaris i voluntàries que viuen a Sarrià-Sant Gervasi o zones properes i responen al següent perfil: tenen 65 anys o més, no practiquen exercici físic de forma habitual, experimenten una lleu pèrdua de memòria i caminen lentament. Un cop l’equip de valoració de Front Stage comprova que compleixen els requisits d’inclusió al programa, els diferents candidats i candidates passen a formar part, aleatòriament, d’un dels dos grups d’intervenció, o bé del grup control.
El primer grup d’intervenció rep 10 sessions grupals d’exercici terapèutic, d’una hora per setmana, a l’Hospital d’Atenció Intermèdia del Parc Sanitari Pere Virgili. Aquestes sessions, que inclouen exercicis de força, equilibri i flexibilitat, entre altres, estan dirigides per un fisioterapeuta expert. Durant les sessions, les persones del segon grup d’intervenció se sotmeten, a més, a EETD, una tècnica d’estimulació neuronal no invasiva, indolora i completament segura, que consisteix en l’aplicació́ localitzada d’un corrent elèctric feble a través d’un casc adaptat. A més a més, es recomanaran exercicis per fer a casa, amb suport en paper o digital (tablet, mòbil), segons preferència de la persona.
Per la seva banda, els voluntaris i voluntàries que formen part del grup control reben sessions d’educació sanitària, en àmbits com l’envelliment saludable, la qualitat del son o els hàbits nutricionals. Es realitzen de manera presencial o virtual i tenen una durada d’entre 30 i 45 minuts, amb un torn de preguntes posterior, per resoldre dubtes. A més, totes les persones que participen al grup control tenen la possibilitat, en finalitzar l’estudi, d’incorporar-se al programa d’exercici terapèutic que segueixen els grups d’intervenció.
Els interessats i interessades a participar al projecte Front Stage poden trucar al 932 59 40 24 o al 932 59 40 16, o escriure al correu EspaisPereVirgili@perevirgili.