Política
Carme Rocamora
El grup municipal de Barcelona pel Canvi (BxCanvi) no assistirà a l’acte institucional del canvi de nom del carrer Reis Catòlics de Vallvidrera pel d’Elisa Moragas. Així, l’acte, programat per aquest dijous amb el regidor del districte, Albert Batlle, no comptarà amb la presència de la regidora presidenta del districte, Eva Parera, que és l’actual líder de Barcelona pel Canvi després de la dimissió de Manuel Valls.
Segons ha exposat el grup en un comunicat, no assistiran a l’acte perquè consideren que en els últims anys hi hagut una tendència de la mà dels grups populistes i independentistes “de trencar amb la història arribant al punt de canviar-la, ocultar-la o falsejar-la”.
“Avui al barri de Vallvidrera ens trobem davant un nou atac a la nostra història i una nova politització de l’espai públic”, sentència BXCanvi, que considera que amb aquest canvi “l’únic que es pretén és reobrir ferides, crear conflicte i qüestionar tota la història que no sigui favorable a uns interessos partidistes i ideologitzats”.
El grup d’Eva Parera detalla que no estan en contra que la pedagoga Elisa Moragas tingui un lloc al Nomenclàtor de la ciutat, però acusen a la plataforma que ha impulsat el canvi, Canviem Reis Catòlics, de tenir per objectiu eliminar el nom de Reis Catòlics: “Retirar tot el que faci referència a la monarquia no es més que la voluntat de retirar qualsevol presència de l’Estat a Barcelona, com ja ha passat amb altres noms de carrers i places”.
El canvi de nom, impulsat per associacions de veïns
El canvi de nom d’aquest carrer llebrenc ha estat impulsat per una plataforma ciutadana formada per diverses plataformes de Vallvidrera com l’Associació Mont d’Orsà de Veïns de Vallvidrera, l’Associació Mercat Cultural Vallvidrera, Can Pujades, l’AFA de l’Escola Nabí, l’Associació de Veïns i Veïnes de Santa Maria de Vallvidrera o l’Associació de Veïns Mas Guimbau-Can Castellví. Per impulsar el canvi, van seguir el procediment que marca l’Ajuntament per fer possible aquest canvi i van entregar al Districte un total de 1.045 signatures a favor del canvi.
La Plataforma va néixer amb l’únic objectiu d’impulsar un procés de participació ciutadana per decidir una nova denominació, i es va fer un procés en el qual es va escollir entre diverses propostes. La proposta guanyadora va ser la d’Elisa Moragas, que també va ser la directora de l’Escola Nabí durant 20 anys i va introduir la pedagogia Freinet a Catalunya a finals dels anys seixanta.
El Consell Plenari de Sarrià-Sant Gervasi, tal com indica el procediment per aquests canvis al Nomenclàtor, va aprovar el canvi de nom el març de 2020, amb els vots contraris de Cs, PP i BxCanvi, que van criticar que la iniciativa anava en contra de la monarquia.