Dijous 12, setembre 2024
22.3 C
Sant Gervasi
22.2 C
Sarrià
Publicitat

Les claus del canvi de nom de Reis Catòlics per Elisa Moragas

Fins a 7 associacions de veïns han impulsat la iniciativa que ara es troba en la fase de buscar firmes per presentar al Districte

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 10.1.2020 17:52

Societat

Carme Rocamora

Fa ja uns mesos que va néixer a Vallvidrera una iniciativa per canviar de nom el carrer Reis Catòlics. Després de diverses votacions i processos deliberatius, el nom escollit ha estat el de la pedagoga Elisa Moragas. És un procés que segueix els mateixos tràmits que van canviar el nom d’avinguda de Príncep d’Astúries per Riera de Cassoles. Davant d’aquesta iniciativa, recollim tot el que cal saber.

Publicitat

Qui impulsa la iniciativa?

La Plataforma Canviem Reis Catòlics, que és un col·lectiu sorgit a principis d’abril de l’any 2019. Des del començament compta amb el suport de:

Publicitat
  • Associació Mont d’Orsà de Veïns de Vallvidrera
  • Associació Mercat Cultural Vallvidrera
  • Associació Can Pujades
  • Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Nabí
  • Associació de Veïns i Veïnes de Sta. Maria de Vallvidrera
  • Associació de Veïns Mas Guimbau-Can Castellví
  • Associació Cultural “El Sanatori”

També hi donen suport:

  •  Òmnium Cultural
  • La Casa Buenos Aires
  • Assemblea Nacional Catalana (ANC)
  • Esquerra Republicana
  • PDeCAT

 Qui s’ha manifestat en contra?

Els grups municipals del PP i Cs del Districte.

Quin objectiu té?

La Plataforma va néixer amb l’únic objectiu d’impulsar un procés de participació ciutadana que permeti decidir, de manera conjunta, una nova denominació pel carrer Reis Catòlics de Vallvidrera. La iniciativa neix de la inquietud col·lectiva, segons expliquen els fundadors, d’apropar la història local al veïnat, i també de la necessitat per consensuar els noms dels espais que són propers.

Qui és Elisa Moragas?

Elisa Moragas i Badia (Barcelona,1927-2006) va ser la mestra fundadora de l’escola Nabí de Vallvidrera, situada al final del carrer que ara duu el nom de Reis Catòlics. A més, en va ser la directora durant 20 anys, del 1972 al 1992. Va ser qui va introduir la pedagogia Freinet a Catalunya a finals dels anys seixanta. Emfatitzava el fet que els infants fossin feliços a l’escola i a la vida.

D’on ve el nom de Reis Catòlics?

Tal com explica Cisco Tomàs a ‘La Vall de Vidre’, el nom de Reis Catòlics ha viatjat per diversos llocs de Collserola, i al començament estava en els límits dels municipis de Sant Cugat del Vallès i Barcelona. Després, l’any 1930, es va traslladar al mateix lloc on és avui. El nom anterior d’aquest carrer, des del 1914, era el de l’Avinguda Canigó, però passat un any el van anomenar Abadessa Saportella. Durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera, es van canviar alguns noms de carrers i va ser aleshores quan van canviar el nom pel de Reis Catòlics.  

Quins processos s’han seguit?

El passat mes de juny es va iniciar un procés deliberatiu. Entre l’1 de juny i el 15 d’agost, es van proposar 24 propostes, que es van presentar al blog de la Plataforma Canviem Reis Catòlics. Entre el 6 i el 9 de setembre es va fer la primera volta de votacions, on van sorgir quatre propostes finalistes: Elisa Moragas, Major de Vallvidrera, La Llauna i Escola Nabí. Del 13 al 15 de setembre es va portar a terme l’etapa final de votació, on va guanyar el nom d’Elisa Moragas, amb més del 49 % del suport.

Quins són els següents passos?

En les setmanes que venen, l’objectiu de la Plataforma és recollir i presentar les signatures necessàries perquè el Plenari de Sarrià – Sant Gervasi valori, i en darrer terme aprovi, la proposta. Cal recollir 700  signatures, i el termini per presentar-les és el 4 de febrer del 2020.

Qui pot signar?

Totes aquelles persones majors de 16 anys que estiguin empadronades al districte de Sarrià–Sant Gervasi.

On es pot signar?

Per Internet o bé presencialment. La Plataforma anuncia els llocs on recull signatures de manera presencial a través de les xarxes socials Twitter i Telegram.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.