Dilluns 26, febrer 2024
11.4 C
Sant Gervasi
11.3 C
Sarrià
Publicitat

Consells i aspectes a tenir en compte a l’hora de fer la declaració de la renda del 2022

Terminis i qüestions a considerar que poden ser d'utilitat a l'hora de fer el tràmit per recuperar o abonar diners a l'Estat

Publicat el 25.4.2023 8:00

Opinió

Jordi Menescal

L’11 d’abril va començar la campanya de Renda i Patrimoni corresponent a l’exercici fiscal de l’any 2022, comprés des de l’1 de gener fins al 31 de desembre. Seguidament, us dono unes dates i unes recomanacions que us poden ser d’utilitat. 

Publicitat

La campanya finalitzarà el 30 de juny i, des del 3 de maig i fins al 29 de juny, podeu sol·licitar cita perquè l’Agència Tributària us faci la Declaració de Renda per telèfon. El termini és des del 5 de maig fins al darrer dia de la campanya. També podeu demanar cita a Hisenda des del 25 de maig fins al 29 de juny, per confeccionar-vos la Declaració presencialment a les seves seus, que serà a partir de l’1 de juny.

Publicitat

Recordeu que si us surt a pagar teniu de temps per presentar la Declaració per internet i domiciliar el pagament fins al 27 de juny: aquest pagament el podeu fraccionar i domiciliar en dos terminis, el primer venciment serà del 60% de la quota que us surti a pagar i us passaran el càrrec bancari el dia 30 de juny, i el segon ajornament del 40% restant el carregaran a principis del mes de novembre.

El termini de la presentació de la Declaració de la Renda és molt ampli: com ja he comentat, compren des de l’11 d’abril fins al 30 de juny. No cal esperar fins al darrer moment per presentar la declaració, però tampoc cal precipitar-se. Recopileu tota la documentació necessària per fer la vostra declaració: certificats de rendiments del treball, certificats bancaris de rendiments de comptes i productes financers; si heu transmès qualsevol element patrimonial, per exemple un immoble, heu de tenir les escriptures tant d’adquisició com de transmissió, els impostos que heu pagat i les factures acreditatives de les despeses d’aquesta operació. Un cop tingueu la documentació, demaneu l’esborrany i confronteu-lo amb tota la vostra informació i amb les vostres dades, verificant que siguin correctes. Cal tenir en compte que l’esborrany és un document orientatiu amb les dades de què disposa l’Agència Tributària, però la responsabilitat de presentar correcta la Declaració de la Renda és sempre vostra.

Ara us recordo qui està obligat a presentar la Declaració de la Renda 2022: els assalariats que tinguin només un pagador i que els seus ingressos superin els 22.000 € anuals. Quan tinguis més d’un pagador, per exemple, si has estat treballant i has cobrat l’atur o has estat amb un ERTE, els ingressos han de ser superiors a 14.000 € anuals i el 2n pagador i següents superin la quantitat de 1.500 € anuals. Porteu compte que el que no esteu obligats a presentar la declaració, no vol dir que no us convingui presentar-la, ja que depèn en quins casos i circumstàncies personals us podrien tornar diners.

Moltes vegades pensem que només estem obligats a presentar la declaració si superem les quantitats que us he dit a l’apartat anterior, però no és així, també estem obligats a presentar la declaració en el cas de tenir guanys patrimonials o rendiments de capital immobiliari superiors a 1.600 € anuals. Si heu tingut imputacions de rendes, rendiments d’actius financers, o subvencions relacionades amb l’adquisició d’habitatges de protecció oficial o a preu taxat, per un import superior a 1.000  €, també teniu l’obligació de presentar declaració. Així mateix, heu de presentar declaració si heu estat beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital (encara que no arribeu al mínim) o bé si heu desenvolupat qualsevol activitat econòmica.

Jordi Menescal és assessor fiscal

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.