Publicitat

Can Ponsic

La finca de Can Ponsic es manté en molt bon estat de conservació després de no va patir cap atac durant la Guerra Civil

spot_img

Publicat el 27.2.2019 9:00

Abans i Ara

Text: Jesús Mestre / Fotografia: Juanjo Compairé

L’antic camí de Sarrià a Pedralbes sortia de la vila pel carrer Pedró de la Creu, on hi havia una creu de terme que donava nom al carrer i, després de travessar la Riera Blanca mitjançant un gual, s’enfilava pel camí Fondo, avui carrer de Domínguez i Miralles, per on s’arribava a Pedralbes. Segons la tradició, per aquest camí va passar-hi el general cartaginès Anníbal, al segle III aC, amb el seu exèrcit i els elefants, per anar a fer la guerra a Roma.

Publicitat

A la part sud del camí Fondo hi ha la finca de Can Ponsic, també coneguda com a Can Alòs, avui propietat municipal. En aquest indret, al segle XVII, hi havia el casal o masia dels Sarriera-Mercader, dedicat a tasques agrícoles. L’any 1892, la família Ponsic-Sarriera va encarregar a l’arquitecte August Font i Carrera la reforma del casal, tot donant-li una aparença de castell d’estil neogòtic.

Publicitat

La fotografia antiga la va fer Alfons Serrahima els anys trenta, segurament des de la casa de la família Serrahima al carrer Duquessa d’Orleans. Afortunadament, no va patir cap atac durant la Guerra Civil, i la fotografia d’avui mostra que es manté en molt bon estat de conservació. Els pins han crescut molt —hi ha exemplars catalogats—, i no deixen veure el cim de Sant Pere Màrtir que, a la fotografia antiga, es veu ben clarament. I, on abans hi havia la riera, ara hi ha l’avinguda Foix i l’edifici nou de l’escola Orlandai.

Can Ponsic, abans © Alfons Serrahima, cedida per la família Serrahima

Els Ponsic, l’any 1978, van fer una cessió de la casa a l’Ajuntament de Barcelona, condicionada al fet que es pogués urbanitzar la finca, que comprenia part dels carrers d’Enric Giménez, Vives i Tutó, Eduard Conde i doctor Farreras Valentí. Josep Ponsich també manifestava el seu interès perquè la casa allotgés un conservatori de música. Avui la casa la comparteixen una escola municipal de música i la caserna de la guàrdia urbana, cosa poc adequada tant per a la casa com per al cos de seguretat. Però, finalment, ja s’ha decidit que es construirà una caserna per a aquest cos de seguretat, cosa que permetrà alliberar molt d’espai. Encara no se sap a què es dedicarà l’espai que quedarà lliure.

Notícies relacionades

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf
spot_img

“El fil invisible”, el relat d’Elsa Corominas

"Alguna vegada guanyava als escacs tot i que solia emprendre un viatge mental distret en cada partida"

Entitats veïnals denuncien el bloqueig de l’Ajuntament a demandes dels pressupostos participatius

Diverses associacions de la ciutat han presentat una queixa formal a la Sindicatura de Greuges

Les actualitzacions en obres de millora copsen els darrers consells de barri celebrats al districte

Alguns dels temes més debatuts han estat la Biblioteca de Sarrià, la plaça Adrià i la Casa Tosquella

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí