28.2 C
Sant Gervasi
| Diumenge 26 de setembre de 2021 |
Publicitat

Can Pujades reclama accedir al seu hort: “Treballar l’hort és més segur que anar al supermercat”

La cooperativa de consumidors reivindica que sap autoorganitzar-se i garantir que no hi hagi aglomeracions en el seu hort comunitari

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Societat

Carme Rocamora

Els caps de setmana anteriors que comencés el confinament per aturar els contagis de coronavirus, les persones sòcies de la Cooperativa Can Pujades plantaven esqueixos del que haurien de ser tomàquets que alimentarien diverses famílies de Vallvidrera. Al terreny, un hort municipal situat al camí Múrgola, també hi havia lletugues, coliflors i patates. Qui sap ara, dos mesos després, com estaran aquestes plantes i com estarà el sòl. La porta està tancada amb un cadenat que ha posat l’Ajuntament de Barcelona, després de canviar el que tenien els veïns que donen vida a aquest hort comunitari, i que reclamen poder tornar a accedir-hi. 

Quan tot es va parar era evident que calia quedar-se a casa i només sortir per comprar o per feines essencials. En aquell moment, però, també es va qüestionar el model alimentari i de consum que tenim, i diverses entitats i associacions van posar en dubte el perquè es podia anar a comprar a un supermercat però no anar a treballar l’hort i collir els propis aliments.

L’hort de Can Pujades © Victoria Labadie

Ara l’Ajuntament de Barcelona ha permès l’accés a una vintena d’horts comunitaris municipals, però aquells on hi ha persones grans que hi participen resten tancats per protegir un dels col·lectius més vulnerables durant aquesta crisi, explica el consistori, que també ha detallat a El Jardí que s’informarà a Can Pujades de quan pugui anar-hi. L’Hort Can Pujades està situat en zona del Parc Natural de Collserola, el terreny té 2.157 metres i està distribuït en dos parts: inclou 10 parcel·les destinades a gent gran adjudicades per l’Ajuntament i 10 parcel·les d’ús de la Cooperativa Can Pujades.

No fer una regla general

Els socis de Can Pujades, però, reivindiquen que no es pot fer una regla general i que cal tenir sensibilitat en cada cas particular. En aquest sentit un dels seus socis, el Henk, ha explicat aquest diumenge en una conversa amb El Jardí que ja porten 10 anys autogestionant-se i que, per això, aquesta experiència els avala per poder organitzar-se i assegurar que a l’espai -de grans dimensions- no coincideixin més de tres o quatre persones. Diuen que s’organitzarien per anar fent torns, i així poder seguir treballant la terra: “Som una cooperativa. Autoorganitzar-nos és el que sabem fer”. 

Precisament les xarxes socials s’han omplert aquest cap de setmana, de persones que reclamen que s’obri l’espai, amb fortes crítiques cap a l’Ajuntament: “És moment de donar suport a les iniciatives locals d’autoconsum, no d’ofegar-les. Treballar l’hort i recollir els seus fruits és més segur i més sa que anar a comprar a un supermercat”, reclama una de les usuàries a través d’un vídeo.

Així mateix, no entenen tampoc com pot ser que hi hagi persones que poden practicar esport i que hi hagi algunes aglomeracions a les platges, i que ells no puguin seguir treballant l’hort.

Can Pujades

La cooperativa de consum ecològic de Vallvidrera es va crear l’any 2010 després de l’enderroc de la Masia Can Pujades, l’any 2008. Quan l’Ajuntament va tirar a terra aquesta masia “de forma unilateral” i que data de l’any 1709, veïns es van posar en contacte amb el consistori perquè els deixés l’espai per fer un projecte comunitari de consum ecològic i de proximitat, i ara ja són unes 50 familíes sòcies. A banda del propi conreu, també treballen amb proveïdors locals i ecològics, on cada setmana recullen els seus productes.

També fan altres activitats amb contacte permanent amb el barri, i així, organitzen la Fira Agrícola de Collserola per donar a conèixer els productes locals dels proveïdors, i treballen en general per difondre amb entitats i escoles un canvi cap a una relació més sostenible amb l’entorn, respectuós amb els cicles de la natura i els hàbits saludables.

 

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.