La Mirada Jove
La contrapartida d’@elenabulet
Un o dos dies a l’any, tots destinem una estona a fer el canvi d’hora de tots els rellotges que ens envolten. El de la casa, el del canell, el del cotxe… Tot i així, quan en veiem un que no el teníem tan controlat, ens apareix el dubte: “aquest va amb l’hora vella o la
nova?”. Aquesta situació aviat no es repetirà, ja que la Comissió Europea ha proposat
eliminar la directiva que obliga a establir un horari d’estiu i un d’hivern. Ara bé, com que els països no tenen clar quin prefereixen, sembla que el canvi es podria retardar fins al 2021… Tu ja saps quin horari prefereixes?
Horari d’estiu
Mantenir aquest horari tot l’any vol dir que el sol sortiria al desembre a les 9.18 h i que li diríem adéu a les 18.22 h. A l’estiu, concretament al juny, el trenc d’alba seria a les 6.17h i el sol es pondria a les 21.29 h.
L’horari d’estiu és el que ens permet tenir més hores de sol a la tarda, coincidint amb el nostre temps d’oci. Ara bé, cal tenir en compte que començaríem a treballar o aniríem a estudiar de nit i que el sol no sortiria fins una o dues hores després. Una altra dada important és que aquest horari ens facilitaria l’estalvi energètic.
Horari d’hivern
És l’horari més recomanat pels experts. En aquest cas, el sol al desembre sortiria a les 8.18 h i es pondria a les 17.22 h. D’aquesta manera, la llum ens acompanyaria durant tota la jornada laboral.
Al juny, en canvi, el sol surt a les 5.17 h i marxa a les 20.29 h. Des d’un punt de vista mèdic, es prefereix l’horari d’hivern. Més llum a la nit i poca al matí (horari estiu), podria provocar alteracions del son. A més, l’horari d’hivern s’ajusta amb horaris escolars i jornades laborals.