Publicitat

Carrer de Vallmajor

spot_img

Publicat el 17.12.2015 16:00

Nomenclàtor

Jesús Mestre

És un dels carrers més elegants dels barris de Monterols i Turó Parc. La seva urbanització es va aprovar el 1876, a partir d’un projecte promogut per Joaquim Modolell de Puig i de Vallmajor, i realitzat pel mestre d’obres Joan Freixa i Vilardaga. Aquest va dissenyar un petit eixample que travessava de nord-oest a sud-est el turó de Modolell, amb el carrer del mateix nom com a eix central. Els carrers porten els noms dels implicats en l’operació: el del promotor, el de Rosa Vallmajor i Canet, àvia de l’anterior, i el del mestre d’obra. En una primera fase es va urbanitzar entre la plaça d’Adrià i el carrer Copèrnic i, a finals de segle, s’hi havia construït cinc grans torres.

Publicitat

A principis del segle XX, en desaparèixer el Velòdrom Bonanova que hi havia a la part sud de la Via Augusta, el carrer va arribar fins a la zona del Turó Parc, al carrer dels Valero. Entre els anys deu i vint s’hi va construir el gran monestir de Santa Maria Magdalena, a la part alta, i altres grans torres fins a la Via Augusta, entre les quals sobresortia el castell dels comptes de Fígols, que després de la guerra va allotjar l’escola Virtèlia.

Publicitat

El carrer manté avui dia el seu caràcter senyorial, tot i que prop de la plaça Adrià s’hi ha construït el principal Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sant Gervasi. Però el monestir de les mares agustines persisteix i algunes de les antigues grans torres avui allotgen una escola o una residència de gent gran. Sota la Via Augusta hi trobem l’edifici del CIC, construït els anys seixanta, i l’escola de música Virtèlia.

A la fotografia, cedida per Joaquim Castelló-Galvany — a qui aprofitem per recordar un any després de la seva mort—, hi ha una vista de principis dels anys cinquanta del carrer Vallmajor entre Raset i Freixa, amb la finca de Can Castelló en primer pla.

Notícies relacionades

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

Galvany reflexiona sobre la mort i l’esperança: èxit del cicle de conferències quaresmals

L’Associació CIC i la Parròquia de Sant Ildefons reuneixen més de tres-centes persones en dues sessions

Com serà el futur casal de barri de Can Ferrer?

El projecte el farà el guanyador d'un concurs d’idees que es posarà en marxa aviat

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf
spot_img

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí