Arquitectura
Jaume de Oleza
La casa estudi del pintor Antoni Tàpies està situada al carrer Saragossa número 57. Construïda per l’arquitecte Josep Antoni Coderch (1913-1984) l’any 1960-1963 és, a simple vista, un petit edifici entre mitgeres que amaga una construcció de planta baixa i quatre plantes d’altura, que es distribueixen en un habitatge pel porter, la residència de l’artista, el seu taller i a l’última planta un petit despatx estudi. Aquesta última està endarrerida pel que fa a l’alineació del carrer, permetent així una visual des del carrer, de menor altura, i així estar més d’acord amb la tipologia dels habitatges del seu voltant.
Està construïda en un solar allargat amb relativament poca façana i ventilació, cosa que Coderch, per mediació de la incorporació d’uns patis interiors, resol la il·luminació de totes les estances, i fa que s’aprofiti l’escassa il·luminació de què es disposava. Una estratègia compositiva que produeix un recorregut visual unitari a tot l’edifici. La construcció es projecta amb una façana compacta, materialment tancada en si mateixa i que fa que la vida es faci cap al seu interior. Una característica molt d’acord amb la seducció del pintor cap a la filosofia oriental, tan present a la seva obra. Així mateix, a la façana, disposa d’una estructura metàl·lica asimètrica, en què s’incorporen els massissos d’obra i les lames de fusta pintades de blanc.
La distribució interior ubica el taller de l’artista a doble altura, al fons de la parcel·la, il·luminant aquest espai per mediació d’unes lluernes que adeqüen l’espai a l’activitat artística del pintor. En definitiva, el totxo vist interior i l’estructura metàl·lica també vista, responen a una arquitectura implicada en l’ús dels materials tal com són. Aquesta casa, defineix un recorregut de llums i ombres. Una constant a l’obra de Coderch, molt lligada a una visió particular d’unir la modernitat amb la tradició i que afortunadament encara avui dia roman molt actual. Una tradició vinculada a la cultura mediterrània de llum i color.
Cal destacar que gràcies a l’encàrrec de Tàpies a Coderch, una recomanació de l’arquitecte Adolf Florensa amic del pintor, va permetre a Josep Antoni Coderch, que en aquest moment es trobava sense projectes, poder continuar amb el seu estudi d’arquitectura. Posteriorment, Coderch va comentar que, fins i tot els mateixos genis, han passat per èpoques d’ostracisme.