Dijous 25, abril 2024
12.1 C
Sant Gervasi
12 C
Sarrià
Publicitat

Cavalcada de Reis a Sarrià 2019

L'organització demana disculpes a les persones que s'hagin sentit ofeses

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Notícies de Sarrià

Jesús Mestre

Dissabte passat, vetlla de la diada de Reis, es van fer les tradicionals cavalcades que, com és habitual a Sant Gervasi i a Sarrià, van ser un èxit de públic i de participació. A la Bonanova, la cua de les famílies per lliurar la carta als Trons Reials, feia la volta a la plaça, i tots els infants volien fer-se la foto amb el seu rei predilecte. A Sarrià, la cavalcada va omplir tot el Carrer Major. També els polítics dels diferents partits van participar activament fent discursos i fotografiant-se al costat de Ses Majestats.

Publicitat
Reis i representats polítics al balcó de la Seu del Districte. © Lluís Morera “Avi Llop”

La cavalcada de Sarrià també van ser un èxit d’organització, tot i que no és gens fàcil. L’organització és complexa, ja que calen moltes persones tant en la part escènica o para teatral (trons reials, carrossa, grups d’infants que obsequien caramels, entitats de barri que col·laboren…), com en la part de seguretat (hi havia 60 persones voluntàries que anaven al costat dels vehicles per impedir que cap infant acabes sota les rodes d’un cotxe). Hi havia molta il·lusió preparant la cavalcada, però també molts nervis per part de l’organització, encarregats de dirigir un petit exèrcit de voluntaris. Cal complir un horari estricte perquè tot quedi ben ajustat, complir els requeriments municipals, etc.

Publicitat
Una gran gentada omplia els estrets carrers del centre de Sarrià, cosa que suposava una tasca compromesa pels voluntaris de seguretat de l’Associació de Comerciants (amb l’armilla groga). @ Lluís Morera “Avi Llop”

L’organització comença mesos abans, després de l’estiu. A Sarrià, segons diu Mònica Pérez a El Jardí, l’organitzadora d’aquesta cavalcada des de fa uns 15 anys, a l’octubre ho tenien tot cobert i van obrir una llista d’espera, per si quedava alguna vacant en alguna carrossa.

Les carrosses temàtiques de Sarrià

Des de fa uns anys se segueix un criteri temàtic per caracteritzar les carrosses. L’any passat, per exemple, la del rei blanc, Melcior, es va convertir en un vaixell pirata; la del rei ros, Gaspar, feia referència al llunyà orient, a la Xina tradicional; i la del rei negre, Baltasar, a l’Egipte

Els Tabalers de Sarrià obrien la comitiva. © Lluís Morera “Avi Llop”

clàssic. Les carrosses s’engalanen segons aquests temes i els acompanyants es disfressen segons l’ocasió. Aquestes disfresses després es regalen als infants, com a reconeixement de la seva col·laboració. Els reis i els seus patges porten disfresses tradicionals que es lloguen.

Aquest any, la temàtica de la carrossa del rei blanc feien referència a un castell medieval, amb disfresses de dames i guerrers; la del ros a l’Aràbia amb disfresses àrabs amb turbants i música d’Aladdino; i la del negre a una tribu tradicional africana, amb disfresses que lluïen un os al cap dels infants, amb música d’El Rei Lleó, Tarzan i altres. Aquesta temàtica s’havia utilitzat una altra vegada, fa dos o tres anys.

Polèmica a la xarxa per la carrossa del rei Baltasar

La carrossa de la tribu africana va ser protagonista a Twitter a partir d’un tuit que va generar una polèmica en titllar de racistes als organitzadors. El primer a destapar-ho a les xarxes va ser el diputat d’ERC i membre de Casa Nostra Casa Vostra, Ruben Wagensberg, que ha apostat per “demanar responsabilitats per aquesta salvatjada”. La CUP del districte ha afegit que cal tallar d’arrel “amb el racisme i el colonialisme”.

El Jardí s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament del Districte, que ha explicat que ells no són els encarregats de la cavalcada, sinó l’Associació de Comerciants – Eix Sarrià, i ha declarat que s’hi han posat en contacte “per mirar que en el futur no torni a passar.” També s’ha parlat amb el president de l’Associació i l’organitzadora de la cavalcada que s’han mostrat dolguts i preocupats per l’enrenou que s’ha creat. S’escuden en el fet que tota la posada en escena de la carrossa de la tribu africana “s’ha fet amb bona intenció i sense intenció de voler ofendre a ningú”. En aquest sentit, l’entitat demana disculpes a totes aquelles persones que s’hagin pogut sentir ofeses, malgrat que la intenció no era ofendre a ningú. També accepten les crítiques que els han de permetre millorar l’any vinent.

La carrossa de la “tribu africana”. © Lluís Morera “Avi Llop”

El rei negre

Des de fa molts anys, a Sarrià el personatge de Baltasar es confia a una persona negra. Hi ha sensibilitat en aquest tema, ja que dels darrers vint anys, potser només en tres o quatre ocasions s’ha hagut de recórrer a pintar el rei, i això sempre ha portat més d’un problema. Ho confirma Ramon Ripoll, un dels organitzadors de la cavalcada des de fa molts anys i l’encarregat de trobar “el rei negre”. No és una tasca fàcil, ja que la majoria dels candidats són de religió musulmana i no volen participar en la cavalcada. Així, té una llista de negres de religió cristians, als quals proposa cada any de fer el paper de Baltasar. Alguna vegada també s’ha aconseguit patges negres, però és molt complicat. Per això, tots els patges van vestits iguals, amb vestits vermells, amb alguns petits canvis segons els reis.

Tal com mostren les fotografies, la posada en escena de “la tribu africana tradicional” és ben naïf, però ni més ni menys que altres carrosses d’arreu del país. Es busca crear un decorat màgic en una festa tradicional que juga amb la il·lusió dels infants, de les famílies. Potser s’ha de cercar altres posades en escena respectuoses amb les persones que puguin sentir-se ultratjades o menystingudes per raó del seu color de pell.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.