Societat
El Jardí
Com és viure després d’un intent de suïcidi? Quina atenció assistencial, mèdica i psiquiàtrica cal donar i com es pot prevenir? Com es viu el suïcidi des de l’àmbit de l’art? Quin paper hi té l’art?. Totes aquestes preguntes seran abordades a la propera sessió de les xerrades organitzades per Les Veus de la República a la Sala Foix de la Casa Orlandai de Sarrià, programada per dimecres 28 de setembre a les 19:00 hores.
En primera persona, Maria Bascompte, supervivent de suïcidi i companya de Casa Orlandai, explicarà la seva experiència acompanyada de David Clusa, metge psiquiatre i cap del Departament de Salut Mental de la Fundació Sant Pere Claver, i Glòria Balañà, professora de l’Institut del Teatre i de la Sala Beckett.
“És curiós perquè amb moltes de vosaltres no n’he parlat mai. I aquí rau el problema: un estigma i un tabú absolutament estancat i persistent que provoca que moltíssimes persones transitin el seu patiment en silenci i soledat”, comentava Bascompte als organitzadors de l’acte.
L’any 2020 a Catalunya, segons dades del Departament de Salut, 556 persones van suïcidar-se, 414 homes i 142 dones. El suïcidi i les autolesions són la primera causa de mort dels homes i les dones d’entre 15 i 44 anys, unes dades que van alarmantment a l’alça, en comparació a la pandèmia, especialment en la població més jove. La societat està donant senyals que entoma el suïcidi amb tota la responsabilitat col·lectiva que mereix. Finalment, es comença a trencar l’estigma.