Petit Amics
Clàudia Sucarrat
Avui voldríem parlar dels nostres companys felins. Des de La Veterinària hem observat que hi ha una sèrie de problemes que els nostres pacients felins presenten de manera recurrent. És per això que voldríem dedicar-li una columna per rumiar-hi entre tots.
En primer lloc, a la naturalesa, els gats són caçadors. Malgrat la seva domesticació, un gat continua sent un carnívor estricte. Tanmateix, en un entorn salvatge, un gat passaria gran part del temps investigant i buscant preses per caçar. També són animals territorials i caminen cada dia per tot el seu territori deixant senyals d’olor i vigilant els intrusos.
La vida d’un gat en un pis, com comprendreu, és molt diferent. En un pis l’espai és limitat i, un cop investigat, ja no queden gaires coses estimulants. Tampoc hi ha preses per jugar o caçar, i tenen tot el menjar que volen al seu abast. A més a més, la castració fa que els gats perdin les ganes de deambular, per la qual cosa disminueixen l’activitat física. Per tant, tots aquests factors augmenten la possibilitat que el nostre gat pateixi obesitat.
De vegades, els gats ens miolen per demanar atenció i ens pensem que ens demanen menjar. Hem de vigilar de no confondre els senyals dels nostres amics. Per tant, si tenim un gat a casa, li oferim un bol ple de menjar i no li dediquem temps, estem condemnant el nostre amic a l’avorriment i augmentem el risc que pateixi problemes de salut.
Molts gats malalts o amb dolor no manifesten cap símptoma, només dormen més hores, redueixen l’activitat física i/o s’amaguen. En els gats és especialment difícil detectar quan tenen algun problema de salut, perquè són animals molt resistents i poc expressius amb els seus mals.
Si havent llegit això et preocupa la salut del teu amic felí, et volem donar uns consells per enriquir el seu dia a dia i que visqui més sa i feliç:
– Fomenta l’activitat física del teu gat a través del joc. Dedica uns minuts cada dia per jugar amb ell o bé amb un punter làser, amb canyes de joguina, plomes, pilotes…
– Fes que es mogui amb el menjar: mou el plat del menjar a diferents llocs de casa. Amaga les croquetes de menjar per diferents llocs, perquè les hagi de buscar o llença-li els granets d’un en un perquè els hagi d’atrapar. Dona-li menjar amb joguines dispensadores o dispensadors interactius.
– Ofereix-li objectes per investigar, com ara capses de cartró.
– Proporciona-li un entorn estimulant amb rascadors i plataformes. Deixant que miri per la finestra o donant accés a un exterior controlat (com una terrassa protegida). No el deixis sortir mai a un balcó o terrassa no protegit, ja que els gats poden caure i patir lesions greus.
Si segueixes aquests consells previndràs l’obesitat del teu amic, li donaràs benestar físic i mental, gaudirà de més salut i més anys al vostre costat, també descansarà millor a les nits i sabràs detectar quan es trobi malament o baixi la seva activitat. I el més important, enfortiràs el teu vincle amb ell.
Clàudia Sucarrat és veterinària en cap a La Veterinària de Sarrià