Publicitat
spot_img

Quan van començar a fer-se les calçotades?

L'origen d'aquesta singular tradició catalana se situa a Valls durant el segle XIX

Publicat el 3.3.2023 8:00

Cuina i Nutrició

Eva Remolina (Amic)

El calçot és una hortalissa característica de Catalunya, una varietat de ceba tendra de tija llarga (d’uns 20 o 25 cm) que es conrea entre els mesos de novembre i març. Aquesta hortalissa pertany a la família de les Liliàcies comestibles, entre les quals es troben els espàrrecs, les cebes, els alls i els porros.

El nom de calçot, prové de la paraula calçar, que és la tècnica de cultiu utilitzada i que consisteixen a anar cobrint de terra les arrels de la ceba tendra perquè la tija busqui la llum i creixi de forma allargada.

Publicitat

El seu origen data de finals del segle XIX, quan un agricultor de Valls conegut a la zona com “Xat de Benaiges” va cremar unes cebes velles en el foc i en comptes de llençar-les, va acabar menjant-se-les, quan va descobrir que el seu sabor era dolç i saborós.

La popularitat del calçot arriba a partir del segle XX, de la mà de l’Agrupació Penya Artística de l’Olla de Valls, que va decidir començar a fer calçotades, és a dir menjars a base de calçots i a convidar a personatges il·lustres de Barcelona. Encara en l’actualitat és molt habitual organitzar calçotades entre amics i familiars, on a més dels calçots es menja una graellada de carn i botifarres i s’acompanya amb salsa de romesco.

El ritual per a menjar els calçots també és molt singular. Els comensals amb un pitet separen les fulles centrals amb una mà, mentre que amb l’altra estiren el calçot cap a dalt, fins que la part blanca queda al descobert. Després, mullen aquesta part en salsa romesco abans de menjar-ho.

Els calçots solen cuinar-se a la brasa. Per a això es retiren les fulles exteriors i es cuinen fins que queden completament negres per fora i tendres per dins.

Calçotades a Sarrià-Sant Gervasi 2023

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La pedregada no pot amb la calçotada popular de Cassoles

Tot i el mal temps, els Encassolats cuinen 2.500 calçots i reuneixen 200 persones a la plaça de la Bonanova

Calçotades populars a Sarrià-Sant Gervasi 2025

Els barris del districte acullen un calendari durant els mesos de febrer i març
spot_img

Alerta a Barcelona: activat el pla municipal d’emergència per insuficiència drenant

El Jardí Protecció Civil de Barcelona ha activat aquest vespre el Pla d’Actuació d'Emergència Municipal per risc d’insuficiència drenant en fase d’alerta a causa de la previsió de pluja a Barcelona

Sarrià-Sant Gervasi, el districte amb millor salut mental de Barcelona

El districte manté una de les esperances de vida més altes tant en homes com en dones

Rosario Endrinal, 20 anys després: quan l’odi a la pobresa continua guanyant a la tendresa col·lectiva

Assís recorda la dona assassinada el 2005 i alerta que la pobresa, el gènere i el racisme continuen alimentant una violència estructural sovint invisibilitzada

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí