Publicitat

Ressenya: “Compte amb el que desitges”

Un recull d'històries quotidianes i sorprenents sobre les relacions personals

spot_img

Publicat el 16.4.2025 6:30

Cultura

Montserrat Margenat

Compte amb el que desitges és el títol del relat amb què s’inicia el recull d’un total de 25, que formen part del llibre de l’escriptora Mò Bertran, amb el mateix títol. En aquest primer relat ens parla de la relació d’una parella, ella actriu de teatre, ell arquitecte, i ens mostra com l’enyor d’altres temps, el desig de refer la comunicació i tot el que s’ha malmès, els porta a emprar diferents estratègies per aconseguir els seus objectius. En tots els relats del llibre hi destaca un llenguatge concís, clar i actual, on se’ns mostren diferents situacions de parella, d’amistat i familiars.

Publicitat

L’escriptura àgil del llibre porta el lector a seguir la lectura, sense pausa, relat a relat, fins a arribar al final, de vegades inesperat, fins i tot sorprenent. Les històries narrades ens posen en contacte amb els desigs dels personatges, desigs de tota mena, també el sexual, i amb el procediment seguit per assolir-los. Personatges femenins, i masculins, que no deixen indiferent.

Publicitat

Relat a relat esdevenim testimonis de les rutines que es configuren en una relació de parella al llarg dels anys, de la incomunicació i del desencís. Aquests entrebancs es repeteixen en escenaris diferents, així com els camins seguits per donar resposta als desigs emergents. Parelles trencades, separades, records d’altres temps, la rutina diària, la cura dels fills… tot plegat empeny cadascú a donar resposta als seus desigs.

Tot i que en la majoria de les històries narrades en el llibre els protagonistes són adults, també podem llegir-ne alguna on es reflecteixen les vivències dels fills de pares separats o com, compartint el mateix espai, cadascú fa la seva vida.

Algunes de les relacions familiars que se’ns mostren estan marcades per costums o tradicions molt rígides que es mantenen al llarg dels anys, sense tenir en compte el que desitgen els fills, que en cap moment s’atreveixen a manifestar el que senten, el que volen… “però nosaltres no signem mai, nosaltres posem davant la càmera” (…) “El pare ens ha fet tantes fotos” (…) “amb l’escenografia pensada i amb el posat adient, tot ben calculat”… 

En altres relats la imaginació de l’escriptora ens porta a seguir els desigs dels protagonistes. Veiem com una enamorada del cinema americà “transforma” un home i una dona, amb qui es troba cada dia, en els seus actors de cinema preferits, Bogart i Bacall, i en una altra història ens conta com una noia recupera el mòbil perdut i tornar-lo a tenir li desperta el desig sexual cap a la persona que l’ha ajudat a recuperar-lo. En aquest cas són els desigs de tots dos, ben diferents, que es complementen: el de la noia agraïda, que és editora, i les del noi, escriptor.

En un altre relat, Bertran ens presenta el retorn d’una dona a l’escenari d’un episodi violent viscut quan era adolescent. La protagonista ha deixat passar el temps per poder tornar-hi i verbalitzar el que va succeir per mitigar el dolor que li va ocasionar.

En general, no se’ns mostra si els protagonistes que aconsegueixen els seus desitjos troben la felicitat, però el que sí que se’ns explicita són les conseqüències de les seves accions.

Cal llegir aquest recull de relats i assaborir-ne l’escriptura, les històries i, sobretot, “Compte amb el que desitges!”.

Notícies relacionades

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua

Les recomanacions dels polítics de Sarrià-Sant Gervasi per Sant Jordi

Cultura El Jardí Arriba un dels dies més bonics de l'any pels catalans i les catalanes, Sant Jordi. A El Jardí hem fet un recull de...

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II
spot_img

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí