Dijous 24, octubre 2024
16.8 C
Sant Gervasi
16.8 C
Sarrià
Publicitat

La comunalitat la Drecera treballa per generar una xarxa d’horts a Sarrià i Vallvidrera

Amb el creixement de la ciutat cada cop queden menys espais d'horta, alguns de privats, altres amb lògica productiva i més recentment els comunitaris

Publicat el 11.7.2024 6:00

Societat

Comunalitat La Drecera

Els horts han ocupat un espai important a les antigues viles de Sarrià i Vallvidrera, espai que s’ha anat reduint amb el creixement de la ciutat, i ara queden pocs espais d’horta, alguns de privats, altres amb lògica productiva i més recentment amb lògica comunitària i reivindicativa.

Publicitat

Tipologia d’horts a Sarrià Vallvidrera:

Publicitat
  • Horts privats: hi ha horts ubicats a terrasses o balcons d’habitatges, però també n’hi ha de grans dimensions com són el dels Caputxins de Sarrià, el del monestir de les benedictines de Sant Pere de les Puel·les, els horts de Can Monràs, a la residència de les Germanes de l’Assumpció, o l’hort productiu i les vinyes de Can Calopa de Dalt.
  • Horts escolars: situats a les instal·lacions de les escoles amb finalitats pedagògiques que apropen l’agricultura i els valors de l’ecologia i la sostenibilitat als escolars. N’hi ha a moltes escoles, com per exemple la Dolors Monserdà Santa Pau, l’escola Els Xiprers o l’escola Santa Dorotea.
  • Horts comunitaris: Espai Gardenyes a l’antiga riera de Gardenyes (que caldrà reubicar amb els futurs jardins Oriol Martorell), Can Pujades als terrenys de l’antiga masia de Can Pujades de Vallvidrera, l’hort ecològic inclusiu d’Aspasim… Hi ha un nou hort comunitari que està en licitació: la Veïnal, a Sarrià de dalt, un dels sis projectes guanyadors dels pressupostos participatius del districte, al qual dona suport l’Associació Veïnal de Sarrià.
  • Horts urbans municipals: l’Ajuntament té una xarxa d’horts que adjudica a gent gran o associacions que hi vulguin donar un ús social i promoure l’agricultura ecològica.

Hort comunitari

L’Associació Can Pujades és un grup d’unes seixanta unitats familiars que treballa amb l’objectiu de consumir productes agroecològics i generar economia social amb projectes transformadors per al seu entorn, el parc natural de Collserola. Els principals proveïdors són productors agroalimentaris dins del parc, com la Rural. S’organitzen en diverses comissions, una d’elles és la de l’Hort de Can Pujades, que forma part de la xarxa d’horts urbans de Barcelona i està en funcionament des del 2014.

La comissió de l’hort gestiona i agrupa les persones que volen participar de l’hort, que aproximadament són la meitat dels socis. A l’hort es fomenten activitats socioculturals per donar suport a la cultura ecològica i la sostenibilitat, com: tallers de planter, taller de compostatge, permacultura, visites als nostres productors i educació ambiental, tant amb escoles com amb veïnes del barri.

Com s’organitza l’hort? Hi ha una persona responsable, que coordina els temes. Les tasques es reparteixen de manera consensuada. El conreu es fa en bancals, numerats, actualment són uns 32 i tenen un hort mandala (rodó) on practiquen cultius associats. 

Aquest any el districte els ha ajudat a fer les millores necessàries per recuperar la bassa i omplir-la amb l’aigua d’escorrentia del camí, i el rec dels bancals és programat i per goteig. 

Cada any al mes de maig organitzen la Fira Agrícola de Collserola, la comissió de l’hort prepara i posa a la venda planter que els ajuda a finançar les activitats.

Futura xarxa d’horts urbans de Sarrià i Vallvidrera 

Una de les iniciatives que ha sorgit amb força en el mapatge de l’eix d’ecologia ha estat l’oportunitat de generar una xarxa d’horts que posi en contacte els hortolans i les hortolanes dels diferents horts per tal que es coneguin i comparteixin coneixements i reptes comuns, facin reunions, visites; es coordinin per fer formacions (compostatge), compres conjuntes (planter, eines), compartir llavors; facin un banc de recursos (eines, biotrituradora) i comparteixin personal tècnic.

Aquesta és una de les iniciatives que es volen impulsar des de diversos horts amb el suport de La Drecera.

Assemblea Comunal. La Drecera en xifres

El 10 de juny ens va celebrar la primera Assemblea Comunal de La Drecera, amb l’objectiu de posar en comú el funcionament de la xarxa comunitària i consensuar quines seran les línies de treball prioritàries que haurem de desenvolupar en cada eix a curt i mitjà termini. Va ser una jornada molt prolífica i va haver-hi temps d’escoltar i recollir inquietuds i propostes. Van assistir-hi 69 persones, hi eren representades 23 entitats, i es van recollir 91 iniciatives i propostes. 

Persones inscrites per eixos                                                                     

Cultura i educació: 46 persones

Ecologia: 92 persones

Salut i cures: 8

Ocupació: 12

Comerç de proximitat i ESS: 33

Habitatge: 23

Entitats vinculades: 56

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.