Divendres 22, setembre 2023
22.3 C
Sant Gervasi
22.3 C
Sarrià
Publicitat

Defensem Can Raventós segueix la lluita per aturar la construcció de pisos de luxe a un dels últims jardins de Sarrià

La plataforma ha engegat una campanya de micromecenatge per finançar les despeses judicials

Publicat el 27.5.2021 19:39

Societat

El Jardí

La secció segona de la Sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit el contenciós administratiu presentat per la Plataforma Defensem Can Raventós contra l’aprovació definitiva per part del Ple de l’Ajuntament de Barcelona del Pla Especial Integral i de Millora Urbana per a l’ordenació de la parcel·la dels carrers Bonaplata 44-52 i Fontcoberta 16-24 de Barcelona.

Publicitat

Per tal de cobrir les despeses que comportarà el procés judicial, des de la plataforma ciutadana han engegat aquest dijous una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo. Amb les aportacions individuals dels veïns i veïnes de Sarrià, pretenen recollir un mínim de 6.000 euros i un màxim de 10.000 € per sufragar les despeses que comportarà el procés judicial.

Publicitat

Una tramitació irregular

Can Raventós és un conjunt edificat amb un jardí històric, situat entre el carrer Bonaplata i carrer Fontcoberta, una de les peces destacades del patrimoni natural, cultural i arquitectònic del barri de Sarrià que des de fa un temps es troba en perill.

El projecte d’urbanització de la finca de Can Raventós és un projecte que s’allarga des de l’any 2000. El Pla Especial objecte del litigi va ser aprovat el passat mes de setembre de 2020 pel Ple de l’Ajuntament de Barcelona amb els vots a favor de BComú, el PSC i BxCanvi. ERC va votar en contra i JxCat, Cs i el PP es van abstenir. Va ser una aprovació,  segons la plataforma, amb clares irregularitats en la seva tramitació i una ordenació que no s’adiu a la normativa urbanística.

Abans d’aquesta aprovació, l’Associació de Veïns de Sarrià i el veïnat dels voltants de la finca van presentar-hi al·legacions i un recull de 938 signatures per preservar tant la casa catalogada com el seu jardí, l’únic pulmó verd del centre històric de Sarrià, però les intencions dels promotors amb el vist-i-plau del consistori van endavant posant en risc aquest patrimoni.

L’Ajuntament de Barcelona va notificar la suspensió de l’expedient a la promotora el 4 d’abril de l’any 2019 i va començar el compte enrere de 3 mesos per a l’arxivament del cas. A l’expedient no consta que els promotors presentessin cap document dins d’aquest període. Així doncs, el Pla Especial que va aprovar el 23 de setembre el Ple de Barcelona, s’hauria d’haver arxivat el 4 de juliol del 2019 un cop caducat el termini de 3 mesos que havia donat l’Ajuntament als promotors.

No va ser així i el pla, que permet la construcció de 4.800 m2 d’habitatges de luxe, es va registrar al juliol del 2020, un any després. Per tant, s’hauria d’haver tornat a iniciar el tràmit de zero, però inexplicablement l’equip de govern va decidir portar-lo a aprovació definitiva, quan l’expedient portava més d’un any caducat.

A més, els membres de la plataforma han pogut verificar que, com sospitaven, el Pla Especial no s’adiu a la normativa com a mínim en quatre aspectes:

  • Se supera l’altura edificatòria màxima permesa 

  • S’afegeix una planta extra que trenca la normativa urbanística definida pel PGM.

  • No es respecta la distància de 10 m al voltant de l’edificació catalogada que defineix la fitxa de patrimoni.

  • La profunditat edificatòria es sobrepassa al front del carrer Fontcoberta.

  • No es corregeix la densificació congestiva ni s’augmenta els nivells de dotacions, serveis i espais verd locals previstos al planejament a Sarrià.

Davant d’aquests fets, des de la Plataforma han decidit portar l’Ajuntament als tribunals, ja que consideren incomprensible a ulls del ciutadà que l’Ajuntament se salti la normativa que la pròpia institució s’ha dotat tant en el Pla General Metropolità com en el Catàleg de protecció del patrimoni.

La plataforma, a més, tem que el cas de Can Raventós acabi sent un forat més a les arques públiques per culpa de cobrir els enderrocs i les indemnitzacions milionàries als promotors dels plans il·legals, així com va passar en el passat al carrer de Dalmases 63 amb el cas de la casa Muley Afid o l’edifici de la Rotonda a Plaça Kennedy, els dos casos amb una sentència d’enderroc pendents d’executar. Tres casos similars al mateix districte de Sarrià-Sant Gervasi que haurien de fer reflexionar a l’equip de govern actual de la ciutat.

Una necessitat pel barri

Des de la Plataforma Defensem Can Raventós reclamen que tant l’edifici de Can Raventós com la totalitat del jardí tinguin un ús públic. Pel que fa als usos de l’edificació, podria allotjar les entitats del barri que no tenen lloc com les de cultura popular o els joves combinat amb un centre de dia per gent gran, ja que són usos molt compatibles i complementaris dels quals existeix un dèficit total al barri.

Pel que fa a la fórmula que veuen més factible i realista per assolir aquest escenari, seria una permuta de l’edificabilitat acumulada existent a la peça del jardí en un altre espai del districte o de la ciutat equivalent i la requalificació posterior del jardí com a zona verda pel gaudi dels veïns i veïnes. D’aquesta manera es podria fer front a la manca d’equipaments i espais verds de l’antiga vila.

Entre les recompenses que ofereixen hi ha samarretes, bosses, subscripcions anuals al diari El Jardí i destaca un concert benèfic del grup de música Pony Pisador que tindrà lloc el proper 8 de juliol al Teatre de Sarrià.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.