Publicitat

Departament de la Vicepresidència i de Transició Ecològica, per David Alemany

"Que el govern que resulti de les properes eleccions consideri seriosament aquesta qüestió per millorar la qualitat de vida de la població de tots els barris de Catalunya"

spot_img

Publicat el 5.2.2021 6:30

Opinió

David Alemany Gambau

L’any 2010, es va dissoldre el primer i únic Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, després d’uns 19 anys d’existència. Aquesta involució es produïa en el context de les “retallades” en el pressupost de la Generalitat: la seva creació havia suposat una fita històrica i havia permès avançar, tot i que amb retards importants, cap als estàndards ambientals europeus.

Publicitat

Des d’aleshores, les funcions en matèria ambiental han estat dividides entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (noms actuals). Cal tenir present que l’estructura i l’ordre dels noms de l’organització administrativa normalment indiquen les prioritats i la prevalença de les polítiques. En una organització jeràrquica, en els nivells superiors és on hi ha més possibilitats d’elaborar polítiques pròpies i aconseguir que  prosperin. Aquesta divisió de funcions també comporta, moltes vegades, manca d’eficàcia i eficiència, conflictes i contradiccions.

Publicitat

A data d’avui, es continua reclamant l’existència d’un Departament exclusiu i amb prou rang per dur a terme la transició ecològica. Els reptes que hauria d’encarar són encara més ambiciosos i complexos que els que es presentaven als anys 90: emergència climàtica, eficiència en l’ús dels recursos naturals, transició energètica, mobilitat sostenible, lluita contra la pèrdua d’hàbitats i de la biodiversitat, entre d’altres. Tot tenint en compte la transversalitat, l’educació per a la sostenibilitat, la transparència i la participació ciutadana, així com l’afectació a les persones més vulnerables.

Esperem que el govern que resulti de les properes eleccions consideri seriosament aquesta qüestió i treballi conjuntament amb tots els representants polítics per millorar la qualitat de vida de la població de tots els barris de Catalunya i la seva relació amb el planeta.

Pots llegir aquí el manifest complet del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals.

David Alemany Gambau és consultor ambiental

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La transició ecològica al Parc Natural de Collserola: així ha evolucionat

El Consorci publica la memòria d'activitats del programa Alimentem Collserola amb una retrospectiva del procés impulsat al llarg de vuit anys

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem

La pagesia s’està morint

"Els polítics que imposen la burocràcia forassenyada que pateixen els pagesos semblen adversaris del progrés", escriu Saumell

Educar el cadell per gaudir al màxim de la seva companyia

"Per ajudar-vos, el 28 i 29 de març organitzem una xerrada al centre La Veterinària de Sarrià", escriu Ribas
spot_img

El Centre Cívic de Vallvidrera, en risc de desaparèixer per l’ampliació de la Biblioteca: què està passant?

Tant l'Associació Veïnal com els usuaris del Vázquez Montalbán s'oposen al projecte i denuncien "opacitat" per part de la Biblioteca i l'Ajuntament

Collboni i ERC pacten quasi 2 milions per invertir a Sarrià-Sant Gervasi: aquests són els projectes

Els republicans acorden amb el PSC la construcció de dos carrils bici, l’execució del projecte dels Jardins d’Oriol Martorell, la pacificació d’Escipió i plans de mobilitat i millora de l’espai públic

Augmenten un 50% les situacions de discriminació a Sarrià–Sant Gervasi

El districte continua sent un dels que menys casos registra, però els fets notificats passen de 26 el 2023 a 39 el 2024

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]