26.1 C
Sant Gervasi
| Diumenge 14 d'agost de 2022 |
Publicitat

Departament de la Vicepresidència i de Transició Ecològica, per David Alemany

"Que el govern que resulti de les properes eleccions consideri seriosament aquesta qüestió per millorar la qualitat de vida de la població de tots els barris de Catalunya"

Publicitat

Opinió

David Alemany Gambau

L’any 2010, es va dissoldre el primer i únic Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, després d’uns 19 anys d’existència. Aquesta involució es produïa en el context de les “retallades” en el pressupost de la Generalitat: la seva creació havia suposat una fita històrica i havia permès avançar, tot i que amb retards importants, cap als estàndards ambientals europeus.

Des d’aleshores, les funcions en matèria ambiental han estat dividides entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (noms actuals). Cal tenir present que l’estructura i l’ordre dels noms de l’organització administrativa normalment indiquen les prioritats i la prevalença de les polítiques. En una organització jeràrquica, en els nivells superiors és on hi ha més possibilitats d’elaborar polítiques pròpies i aconseguir que  prosperin. Aquesta divisió de funcions també comporta, moltes vegades, manca d’eficàcia i eficiència, conflictes i contradiccions.

Publicitat

A data d’avui, es continua reclamant l’existència d’un Departament exclusiu i amb prou rang per dur a terme la transició ecològica. Els reptes que hauria d’encarar són encara més ambiciosos i complexos que els que es presentaven als anys 90: emergència climàtica, eficiència en l’ús dels recursos naturals, transició energètica, mobilitat sostenible, lluita contra la pèrdua d’hàbitats i de la biodiversitat, entre d’altres. Tot tenint en compte la transversalitat, l’educació per a la sostenibilitat, la transparència i la participació ciutadana, així com l’afectació a les persones més vulnerables.

Esperem que el govern que resulti de les properes eleccions consideri seriosament aquesta qüestió i treballi conjuntament amb tots els representants polítics per millorar la qualitat de vida de la població de tots els barris de Catalunya i la seva relació amb el planeta.

Publicitat

Pots llegir aquí el manifest complet del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals.

David Alemany Gambau és consultor ambiental

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.