Salut
Blanca González
T’has cansat de les falses promeses de canvi que et dona la teva parella? Continues sentint una sensació d’asfíxia, control, judici o culpa en la relació de parella?
Ni mirar-se als ulls, ni múltiples sopars romàntics ni el clàssic “deixo que es queixi sense rebatre arguments, i després quan es relaxa contraatac” poden posar fi al teu problema. Saps per què? Doncs perquè moltes vegades darrere dels retrets constants, recriminacions, absències de comunicació, control, crítiques i reclams d’atenció hi ha latent una dependència emocional. I davant d’una dependència emocional, només queda una solució: teràpia individual i després un abordatge en parella.
Sanar les ferides, alliberar l’inconscient, parlar i donar espais són solucions òptimes. No obstant això, si després de fer aquestes coses el problema persisteix i no es consolida un canvi, pots plantejar-te la possibilitat que estiguis sostenint (sense saber-ho) una dependència emocional. Darrere de les recriminacions, els retrets, els ressentiments, la gelosia, les infidelitats, els judicis i el control excessiu de vegades s’allotja un clar patró de dependència emocional. “Sense tu em moro, no sé viure!”, és la creença, entre d’altres, que subjau i que trenca la relació.
Creus que tens una relació modèlica o de revista? Fins i tot les relacions “impecables” amaguen aquest patró de dependència emocional i, detectar-ho a temps és crucial per evitar una separació o ruptura de l’enllaç irrecuperable. La dependència emocional és molt subtil, té moltes maneres de manifestar-se i expressar-se, inclòs, algunes conductes tipus o clàssiques de la dependència emocional són socialment “aptes” i normalitzades. He vist de vegades com la idealització de la parella encobreix i sosté la dependència (“la parella perfecta”).
Una relació de parella sol comportar un cert grau de dependència. Quan es torna aquesta dependència un virus (gairebé mortal) per a tu i per a la teva parella? Es torna en virus quan estàs immers en el famós triangle de Karpman (o triangle del mal amor). Aquí et deixo els símptomes perquè els reconeguis i puguis posar-hi remei a temps:
Símptomes probables de transitar a la parella una dependència emocional:
– Por al rebuig o a estar sol.
– Necessitat de ser necessitat.
– Fer sacrificis al teu detriment.
– Sol·licitud d’aprovació/comportament agradable de la gent.
– Rescatar els altres mentre et descuides (dones més que reps).
– Tractar de mantenir tots feliços.
– Ser un “reparador/a” i solucionador/a de problemes. El rescat a la teva parella a qualsevol àrea (inclusivament financera)
Símptomes molt probables:
– Entumiment, indefensió, desesperança, desesperació
– Impossibilitat de mantenir relacions sanes i equilibrades.
– Baixa o absència d’autoestima.
– Addiccions.
– Aïllament social.
– Depressió.
Ara et proposo que facis un exercici, siguis on siguis, para, respira fondo i tanca els ulls, i dona’t uns minuts per fer una Recapitulació de la relació de parella. Recapitula no només el que és bo, també aquells moments on paties i/o vas fer coses de les quals no sents orgull.
Està científicament provat que els orígens de la dependència emocional es troben a la infància, a la famosa Indefensió Apresa. A Espanya, s’han declarat un 49,3 % de les parelles amb dependència emocional. D’aquest percentatge més de la meitat el pateixen dones. La bona notícia és que la dependència emocional es pot transformar i rehabilitar. Si dubtes sobre tenir o no una dependència, t’ofereixo una sessió de microdiagnòstic on poder revisar junts si estàs en aquest estadi. Escriu-me al 655 624 863 o a aquest correu.