21.5 C
Sant Gervasi
| Divendres 24 de setembre de 2021 |
Publicitat

Desfilada a la Diagonal

Publicitat
Publicitat

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi

La fotografia històrica, de Pérez de Rozas, mostra la desfilada de les tropes
italianes per l’avinguda de la Diagonal, a l’alçada de la cruïlla amb el carrer Balmes, el 21 de febrer de 1939, amb la guerra civil encara per acabar. Era una desfilada preparada, amb banderoles amb la bandera espanyola sobre pilars i una gran estructura amb “el yugo y las flechas”, el símbol que la Falange Española havia adoptat com a propi, penjat en un dels edificis. També es veuen alguns balcons amb domassos i banderes espanyoles, però no dóna la sensació que hi hagi molta gent ni al carrer ni a la majoria de balcons. La fotografia mostra una desfilada marcial, però amb poc escalf popular.

Tal com es pot veure a la fotografia actual, el vial de l’avinguda ha tingut transformacions importants, ja que ara no hi ha tants carrils per la circulació de vehicles i més zones de vianants. Però les cases són gairebé les mateixes: només ha canviat l’edifici que fa cantonada amb el carrer Tuset, costat Besòs. En primer pla es veu la casa que va fer construir l’any 1910 Luís Pérez Samanillo, un ric financer català d’origen filipí. Aquesta torre, els anys quaranta va allotjar l’Institut Montserrat, quan només era per a noies; posteriorment, des de 1948 i fins a l’actualitat, és la seu del Círculo Equestre de Barcelona.

A la imatge destacada, fusió entre la fotografia històrica i l’actual, de Javier Sardá. Fotografia de 1939: Perez de Roza – Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB)

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.