Dimecres 24, abril 2024
7.5 C
Sant Gervasi
7.4 C
Sarrià
Publicitat

Donar i rebre sang

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

L’altre dia, mentre fèiem cua durant la marató de Donants de Sang, vam sentir un noi que li explicava a la seva companya que “ jo sóc O- i puc donar sang a tothom, però ningú no me’n pot donar a mi”. Com és que passa això?

Publicitat

La sang està formada pel plasma i un conjunt de cèl·lules: els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Els glòbuls vermells són unes cèl·lules que semblen ‘donuts’ i presenten a la seva superfície el que es coneix com a antigen. En total existeixen 2 antígens, l’A i el B. Les persones es poden dividir en quatre grups segons la presència d’aquests antígens: grup A, si tenen la A, grup B si presenten el B, grup AB si presenta els dos i grup O si no en presenta cap.

Publicitat

Ara potser us pregunteu quin problema hi ha en donar sang a una persona que no és del mateix grup sanguini. Si us recordeu del mes que parlàvem dels trasplantaments, el nostre cos té un sistema per reconèixer si una cèl·lula és del nostre cos o no ho és. En el cas del grup sanguini passa el mateix. El nostre cos vol allò més semblant al que està acostumat. Existeixen unes molècules anomenades anticossos que s’encarreguen de reconèixer els antígens que no tenim al nostre organisme i rebutjar-los. Una persona del grup A tindrà anticossos contra el grup B, una persona del grup B contra el grup A, la del grup O contra els dos i la persona del grup AB no en tindrà cap. Això permet que les persones del grup AB puguin rebre de tots els grups, ja que no tenen aquests anticossos; en canvi, una persona del grup O, nomes podrà rebre d’algú del mateix grup.

Però segur que molts de vosaltres esteu pensant que no només parlem de lletres per referir-nos als grups sanguinis, què vol dir ser positiu/negatiu? Doncs bé, els antígens poden estar acompanyats. A la superfície dels eritròcits trobem un altra molècula, el Factor D. Segons la presencia o absència d’aquest factor, direm que som positius (el tenim) o negatiu (no el tenim). Les persones que són negatives per aquest factor presentaran anticossos contra el Factor D, i conseqüentment no poden rebre sang de qui en sigui positiva.

Si ens fixem amb el noi O- del principi, al ser del grup O no presenta cap antigen de superfície (ni A ni B) i al ser negatiu tampoc el Factor D, per tant, no té res a la superfície que pugui ser reconegut per la persona receptora, pot donar a tots els grups sanguinis. Ara bé, com que té tots tres tipus d’anticossos: contra la A, el B i el Factor D, no pot rebre sang que sigui A, B o positiva, per tant, només pot rebre sang de gent O-. La gent d’aquest grup sanguini són altruistes per naturalesa!

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.