Dimecres 29, novembre 2023
12.5 C
Sant Gervasi
12.5 C
Sarrià
Publicitat

Dos edificis racionalistes al carrer del Camp

Al número 61 i 63 hi trobem dos edificis amb influència de l'estètica de Le Corbusier

Publicat el 31.7.2020 6:00

Articles d’Autor

Jaume de Oleza

En els números 61 i 63 del carrer del Camp hi trobem dos edificis gairebé idèntics, i en el del número 61 hi va estar situat durant molts anys l’estudi d’arquitectura MBM (Martorell, Bohigas, Mackay), autors així mateix d’aquests edificis. Les finques destaquen pel tractament de la planta baixa, ja que incorporen uns semicilindres de pavès, unes peces de vidre a manera de maons translúcids que donen certa amabilitat visual al conjunt. 

Publicitat

Són dos edificis amb una façana totalment plana, únicament perforada per les obertures de les finestres que simètricament es van situant al llarg de tot el pla de la façana. Destaca un gran pilar metàl·lic pintat de color vermell just a la unió dels dos edificis i que dibuixa i fa de ròtula dels dos. La línia de la coberta roman en el mateix nivell d’una forma unitària malgrat el desnivell del carrer. Un desnivell que s’absorbeix amb la diferent altura a la planta baixa. L’alineació de les finestres, com a conseqüència del desnivell del carrer, provoca un cert gest de compliciat estètica, que modifica l’alineació de l’altura, no en la unió de tots dos edificis sinó que es desplaça en un d’ells. Un concepte que ens diu que no hi ha una línia divisòria clara entre ambdós. 

Publicitat

L’estètica en el seu conjunt té una clara influència dels corrents racionalistes de l’època amb certa seducció dels principis que Le Corbusier, un famós arquitecte del racionalisme, va proclamar el 1927. La descomposició de la planta baixa a manera de planta baixa lliure, la façana plana i lliure de qualsevol element ornamental, denoten una fascinació pel corrent racionalista fidel al compromís de modernitat que tenia aquest estudi. El pilar metàl·lic pintat de color vermell i l’altre pilar de planta baixa pintat de color groc contribueixen també a relacionar aquesta arquitectura amb les tendències estètiques del purisme que proclamaven la senzillesa de línies i l’aplicació de colors bàsics.

Aquests edificis consten d’oficines i d’alguns habitatges. Destaquen en les seves oficines la implantació de diversos professionals de l’arquitectura i el disseny. Cal destacar als baixos del número 61 la ubicació del conegut estudi d’arquitectura Espinet-Ubach, que van ser deixebles de l’estudi MBM. Aquest últim va ser un estudi d’arquitectura present en el disseny de les grans obres de la nostra ciutat. Protagonistes i artífexs de la renovació urbana de la ciutat de Barcelona del segle XX. Per aquest motiu, aquests dos edificis units com siamesos, anys enrere van ser lloc de peregrinació d’estudiants i joves arquitectes per admirar i conèixer el que era un dels grans despatxos d’arquitectura del nostre país.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.