Dimarts 19, març 2024
17.6 C
Sant Gervasi
17.5 C
Sarrià
Publicitat

Dra. Maria dels Àngels Calvo: “El segon pla de contenció del coronavirus haurà de ser més estructurat”

Entrevista amb la catedràtica de sanitat animal de la UAB i especialista en microbiologia i parasitologia

Publicat el 23.5.2020 8:00

Entrevista

Eduard Reig Palau @NeusCatala1

Sense cap mena de dubte, el professional sanitari més indicat a l’hora de gestionar una pandèmia és un veterinari. La raó si bé és molt simple, no sempre és coneguda. Dins la formació que rep un veterinari hi ha la referent a la prevenció i al control d’epidèmies (vaques boges, grip aviar, pesta porcina), i després de la covid-19, és evident que l’ésser humà és un més dins l’ecosistema planetari. És el concepte que es coneix com a ‘One Health’, el qual, vincula la salut de les poblacions humanes a la salut de la resta d’éssers vius. D’entre tots els veterinaris de casa nostra, ningú amb més coneixements que la Dra. Maria dels Àngels Calvo, catedràtica de sanitat animal de la UAB i especialista en microbiologia i parasitologia, per conversar sobre el tema.

Publicitat

Reunions de veïns a les places, grans i nens en una mateixa franja horària, partidets de futbol entre adolescents, gent sense mascareta…

Publicitat

Les mascaretes són la millor prevenció si són les adients i s’utilitzen de forma correcta. El darrer BOE publica que: “Tiene por objeto regular el uso obligatorio de mascarilla por parte de la población”. Per tant, s’haurà de donar compliment a aquesta ordre. Les persones de nuclis familiars no cal que portin mascaretes en el cotxe. Cal, però, recordar que integrants de famílies diferents haurien de portar mascareta en conversar i a ser possible, mantenir una distància de dos metres. El desconfinament per franges d’edat i horàries es va pensar com a solució per evitar que hi hagués massa gent al carrer al mateix temps, però no s’ha aconseguit l’objectiu, com podem veure cada dia. Realment no es mantenen els horaris ni les franges d’edat. Tot és bona excusa per sumar hores al carrer.

“No es mantenen els horaris ni les franges d’edat. Tot és bona excusa per sumar hores al carrer”

 

Per no parlar que hom pot tenir la covid-19 i no manifestar els símptomes.

En tota malaltia hem de tenir en compte dos elements: l’agent etiològic o causant de la malaltia, en aquest cas el virus, i la persona que s’infecta. Com molt bé s’ha dit sempre, no hi ha malalties sinó malalts, i això vol dir que cada persona pot respondre de forma diferent segons el seu estat immunològic i la seva sensibilitat a la infecció pel virus. En determinades persones és possible no manifestar simptomatologia encara que estigui infectat pel virus. En aquest cas seria portador del virus i per tant el pot disseminar però no cursarà la malaltia. Aquest fenomen es dona en altres tipus d’infeccions, com per exemple en el cas de bacteris com el Staphylococcus aureus.

Test de covid-19 © CC0

Sembla que la SARS CoV-2 és d’origen zoonòtic, o sigui, de transmissió animal. La pèrdua de biodiversitat ha contribuït a propagar la pandèmia?

Primer, el coronavirus es detecta en ratpenats i d’ells es transfereix a un altre animal que fa de vector als homes. Actualment, encara no està clar quin ha estat l’animal transmissor entre el ratpenat i l’home, tot i que s’ha parlat molt del pangolí i la influència dels mercats amb animals vius i morts a l’aire lliure, com el de Wuhan, en el qual va detectar-se el primer cas reconegut a la Xina. Sense dubte és una zoonosi, però també és cert que aquest virus pot passar de l’home infectat als animals, com per exemple als gats i als felins en general, però no està demostrat que d’ells es pugui torna a produir la infecció a l’home. I segon, l’home és responsable dels canvis i alteracions del clima que porten a pèrdues irreversibles de la biodiversitat, però la relació directa entre aquest fet i la presència de nous agents etiològics de malalties a l’home no està clarament demostrada. Certament, la pèrdua de la biodiversitat determina alteracions de l’equilibri natural i això pot portar a problemes de desequilibri a la natura i a què determinades espècies de transmissors de malalties puguin ser prevalents o incrementar la seva incidència. Per exemple, l’increment de mosquits a conseqüència del canvi climàtic provoca que les malalties que els necessiten com a agents intermediaris persisteixin en determinats llocs de forma insospitada.

“Cada cop més parlem de malalties emergents i de la facilitat que no hi hagi fronteres pel que fa a la dispersió”

D’altra banda, considero que un factor fonamental juntament amb el canvi climàtic és la globalització, que facilita el desplaçament de les persones i la distribució de mercaderies per tot el món. Avui en dia, no podem parlar de distàncies, per això cada cop més parlem de malalties emergents i de la facilitat que no hi hagi fronteres pel que fa a la dispersió de les malalties. El SARS CoV-2 és una d’elles, també ho ha sigut el virus del Zika.

Per descomptat les ciutats són els principals focus d’infecció tant per l’aglomeració com per la globalització, però hi ha més factors? La contaminació?

Si et refereixes al fet que si el CO2 permet que el virus es mantingui més temps en l’ambient, cal comentar que el SARS-CoV-2 es transmet d’home a home. Tant en el cas de l’asimptomàtic com en el simptomàtic les partícules víriques infectives surten a l’exterior amb les gotetes de Pflügge que emet l’home al parlar, esternudar, etcètera. S’escampa per l’ambient essent un factor facilitador de dispersió la presència de turbulències o de moviments de l’aire. Relacionem el virus que ens ocupa i el CO2 pel fet que a causa del confinament l’emissió de gasos ha disminuït de forma notable i els mapes de distribució de contaminants ambientals així ens ho demostren. Pel bé de tots, en la tornada a la “normalitat” hauríem d’intentar mantenir en la mesura del possible aquest ambient.

“En la tornada a la “normalitat” hauríem d’intentar mantenir en la mesura del possible aquest ambient”

El SARS CoV-2 és el més nou de la família dels Coronavirus, hi ha d’altres SARS CoV que fa anys que estan entre nosaltres. S’ha trobat vacuna contra alguna soca?

S’està treballant des de fa molt temps en l’obtenció de vacunes enfront dels coronavirus, però encara estan en fase experimental, a escala mundial s’està treballant en més de 70 tipus diferents.

Aquests dies s’ha comentat que la companyia nord-americana Moderna Therapeutics ha anunciat els primers resultats positius al comprovar una resposta immunològica en 45 voluntaris als quals se’ls hi ha inoculat la vacuna experimental anomenada mRNA-1273. En la fase 1 del desenvolupament de la vacuna s’ha comprovat que en 8 dels 45 voluntaris se’ls hi ha detectat anticossos neutralitzants, definits com a defenses que s’uneixen al virus i bloquegen la seva capacitat infectiva. El pas següent o fase 2, implica fer les proves en centenars de pacients. Si es mantenen els resultats positius, s’haurà de passar a la fase 3, amb proves a gran escala que podrien començar segons Moderna a finals de juny. Cal dir que tant el director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, el Dr. Anthony Fauci, com quatre dels nostres millors experts en coronavirus, els doctors Luis Enjuanes, Mariano Esteban, Vicente Larraga i Margarita del Val s’han mostrat cautelosos amb els resultats i coincideixen en dir que d’aquí uns 12 a 18 mesos disposarem de diferents vacunes. Tanmateix, confien que es pugui garantir la seva producció a Espanya.

I per què és tan difícil d’obtenir la vacuna?

Pel tipus de virus, perquè és RNA i és tan complexa com en el cas del VIH.

“D’aquí uns 12 a 18 mesos disposarem de diferents vacunes”

La covid-19 ha arruïnat l’economia. Vostè parla de “compartimentalització”

Compartimentalització o fet de compartimentar es refereix a considerar els diferents sectors de l’economia de forma independent. El confinament ha determinat una dràstica aturada del país i un efecte indiscutiblement negatiu sobre l’economia. Dos mesos enrere, semblava una caiguda feble però que podríem remuntar, però, de sobte i com si una gran llosa hagués caigut sobre l’economia, aquesta ha entrat en una fase de recessió. Si fóssim capaços de retirar la llosa i continuar el camí tindríem una nova oportunitat de recuperar l’economia, encara que lentament, i remuntar el país. Pel camí, però moltes petites i no tan petites empreses s’hauran de replantejar la seva activitat i la seva continuïtat. És per això que hem de començar a reactivar la nostra activitat econòmica, però sense abaixar la guàrdia i mantenint totes les condicions de prevenció que permetin evitar un nou rebrot del virus. Malauradament, amb tantes pèrdues irreparables de vides humanes, de llocs de treball i d’il·lusions.

La segona onada a l’hivern sembla inevitable, entre altres motius perquè el fred manté el virus més temps sobre les superfícies.

El tema de manteniment en superfícies està ara en revisió, però si tenim en compte el que coneixem dels altres coronavirus sembla demostrat que el fred facilita la seva persistència en l’ambient. Si hem après la lliçó, el segon pla de contenció serà més estructurat. Haurà de començar tan bon punt tinguem els primers indicis d’increment del nombre d’infectats.

“No ens podem permetre que una segona onada ens agafi desprevinguts”

I què vol dir “haver après la lliçó”?

Tenir clara la protecció que ens dona la distància anomenada social i l’ús de les mascaretes correctes, així com la importància de rentar-nos les mans de manera reiterada amb aigua i sabó, o en cas que no sigui possible utilitzar la solució hidroalcohòlica. Altrament, la protecció de les persones amb mampares en zones d’atenció al públic, mantenir normes de quarantena per paquets, cartes, cartons, etcètera. Així com, utilitzar mocadors d’un sol ús o eliminar tot el material de forma correcta. És a dir, aplicar la famosa dita: “prevenir abans que curar”. Tenim una obligació com a ciutadans responsables, no ens podem permetre que en cas que arribi una segona onada ens agafi desprevinguts.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.